WHO: Tényleg rákkeltő lehet a diétás kólák édesítőszere, de mértéktartással biztonságos a fogyasztása
2023. július 14. – 12:02
Az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két szakértői bizottságának pénteki állásfoglalása szerint – írja az MTI.
Az aszpartám az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszer, mindennap találkozunk vele: használják a diétás kólák, egyéb üdítők, jégkrémek, rágógumik édesítőszereként is.
A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) végzett el egy biztonsági felülvizsgálatot az aszpartámmal kapcsolatban.
Az ügynökség pénteken a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot.
Ez a besorolás azt jelenti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az édesítőszer rákot okozhat. Ugyanakkor az állásfoglalás semmit sem közöl a kockázatot jelentő fogyasztási mennyiségről. Ezt a WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közös szakértői bizottsága (JECFA) vizsgálta. A bizottság pénteken kijelentette, hogy nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, és azt javasolta, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt.
Ezt a szintet 1981-ben határozták meg, és a szabályozó hatóságok világszerte alkalmazkodtak hozzá.
Eszerint egy 60-70 kilogrammos embernek naponta több mint 9-14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.
Francesco Branca, az Egészségügyi Világszervezet szakértője hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik.
Több kutató szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábakon állnak. Az élelmiszer- és italgyártók szerint az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásai azt mutatják, hogy az aszpartám biztonságos, és jó választás azoknak, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelt.
Az édesítőszerek lehetséges veszélyeiről és a WHO vizsgálatairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.