WHO: Tényleg rákkeltő lehet a diétás kólák édesítőszere, de mértéktartással biztonságos a fogyasztása

2023. július 14. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két szakértői bizottságának pénteki állásfoglalása szerint – írja az MTI.

Az aszpartám az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszer, mindennap találkozunk vele: használják a diétás kólák, egyéb üdítők, jégkrémek, rágógumik édesítőszereként is.

A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) végzett el egy biztonsági felülvizsgálatot az aszpartámmal kapcsolatban.

Az ügynökség pénteken a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot.

Ez a besorolás azt jelenti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az édesítőszer rákot okozhat. Ugyanakkor az állásfoglalás semmit sem közöl a kockázatot jelentő fogyasztási mennyiségről. Ezt a WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közös szakértői bizottsága (JECFA) vizsgálta. A bizottság pénteken kijelentette, hogy nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, és azt javasolta, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt.

Ezt a szintet 1981-ben határozták meg, és a szabályozó hatóságok világszerte alkalmazkodtak hozzá.

Eszerint egy 60-70 kilogrammos embernek naponta több mint 9-14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

Francesco Branca, az Egészségügyi Világszervezet szakértője hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik.

Több kutató szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábakon állnak. Az élelmiszer- és italgyártók szerint az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásai azt mutatják, hogy az aszpartám biztonságos, és jó választás azoknak, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelt.

Az édesítőszerek lehetséges veszélyeiről és a WHO vizsgálatairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!