189 millió forintot érhet az az undormány, amelyet egy ámbráscet beléből szedtek ki

2023. július 5. – 12:27

189 millió forintot érhet az az undormány, amelyet egy ámbráscet beléből szedtek ki
Fotó: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Másolás

Vágólapra másolva

Kórboncnokok egy nagyjából 9,5 kilós ámbrát találtak a Kanári-szigeteknél partra sodródott ámbráscet bélrendszerérben. A ritka lelet, amely parfümipari alapanyagként is ismert, akár 500 ezer eurót (189 millió forint) is érhet, írta a Guardian.

A La Palma partjainál megtalált cetet Antonio Fernández Rodríguez vizsgálta meg, mert tudni akarta, mi okozta a halálát. A Las Palmas Egyetem állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági intézetének vezetője emésztőrendszeri problémára gyanakodott, ezért az állat vastagbelét kezdte megvizsgálni. A bélben aztán egy kemény dologba ütközött. Egy megkövesedett, 50-60 centiméter átmérőjű, 9,5 kilót nyomó ámbrát emelt ki.

Az ámbra alapanyagát az ámbráscetek által elfogyasztott tintahalak és polipok jelentik, illetve a bennük lévő anyag, a mósusz. A cetek nem tudják teljesen megemészteni az említett puhatestűeket, a csőrszerű szájszervük olyan éles, hogy megsértik a bálna beleit. Erre védekezésképpen egy ambrein nevű anyagot választanak ki, ami bevonja és összetapasztja ezeket a maradványokat. Ezt a masszát a cetek jó esetben kiürítik magukból, és a tengeren úszkál ezután az ámbra, de a bélrendszerben is maradhat, ahogy a fent említett állatnál is tapasztalták. Ilyenkor olyan nagyra nőhet, hogy felszakítja a beleket, és megöli a cetet.

Fotó: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
Fotó: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Az ámbra évszázadok óta a parfümipar kedvelt alapanyaga, olyan értékes, hogy úszó aranynak is szokták nevezni. Amikor kikerül az állat beléből, akkor még menthetetlenül bűzös, de a levegő és a tengervíz hatására megkeményedik és kellemes illatúvá válik, állítólag olyan, mint a szantálfa. A parfümipar viszont nem elsősorban azért kedveli, hanem azért, mert képes az illatokat rögzíteni, hosszan tartóvá tenni.

Fernández azt nyilatkozta, hogy az egyetem értékesíteni próbálja majd az ámbrát, és a befolyó összeget a szigeten 2021-ben kitört vulkán áldozatainak megsegítésére fordítják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!