Fellőtték az univerzum legsötétebb titkait kutató űrteleszkópot

2023. július 1. – 17:45

Fellőtték az univerzum legsötétebb titkait kutató űrteleszkópot
Az Európai Űrügynökség (ESA) által épített Euclid űrteleszkóp – Fotó: Európai Űrügynökség (ESA) / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A SpaceX floridai rakétakilövő állomásáról kilőtték az Európai Űrügynökség (ESA) Euclid (Eukleidész) elnevezésű űrteleszkópját, ami a „sötét anyag” és a „sötét energia” néven ismert titokzatos kozmikus jelenségek kutatására készül – írja a Reuters.

Az ESA műszere, amit az ókori görög matematikusról, Eukleidészről a „geometria atyjáról” neveztek el, egy Falcon 9-es rakétában volt elhelyezve, ami a floridai Cape Canaveral űrállomásról indult helyi idő szerint délelőtt 11 órakor. Az 1,4 milliárd dolláros (nagyjából 478 milliárd forintos), legalább hat évre tervezett küldetés által szerzett ismeretektől azt várják, hogy az akár az asztrofizikát is átalakíthatja.

A tervek szerint az Euclid egy rövid űrutazás után egy nagyjából egy hónapos útra indul a Földtől közel 1,6 millió kilométerre lévő nap körüli pályán. Innentől az lesz a célja, hogy a „sötét univerzumnak” nevezett világegyetem fejlődését vizsgálja. Nagy látószögű távcsövével a Földtől akár 10 milliárd fényévre található galaxisokat is felmérhet majd. Az Euclid a sötét univerzum fejlődését kutatja majd, amiről még mindig szinte semmit nem tudunk. Fő kutatási területei lesznek a sötét energia és a sötét anyag.

A kozmológiában elfogadott standard modell szerint az ősrobbanásra vannak bizonyítékok, és azt is tudjuk, hogy az univerzum egyre gyorsulva tágul, az viszont még egyáltalán nem tiszta, hogy miért. Hiszen a jelenlegi tudásunk alapján arra számítanánk, hogy a gravitáció miatt a tágulás az idő elteltével lassul – és ha ez nem így van, akkor kell egy olyan energiának léteznie, ami ezt a gyorsulást valamilyen módon előidézi. A tudósok ezt hívják sötét energiának. A sötét anyagról nem tudunk kifejezetten sokat, de az szinte biztos, hogy létezik és nagy hatása van a világűrben. Jelenlegi tudásunk szerint az univerzum 27 százalékát teszi ki, és olyan nagy gravitációs vonzása van. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az Euclidot teljes egészében az Európai Űrügynökség tervezte és építette, a NASA az infravörös tartományban működő műszer fotódetektorait szállította. Az Euclidhez kapcsolódó munkákban 2000 tudós vesz részt, 13 európai ország mellett kanadaiak, amerikaiak és japánok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!