A fiatalok Facebookja 200 millió dollárt gyűjtött össze, majd kiderült, hogy a felhasználói 95%-a nem létezik

2023. június 27. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

Kétszázmillió dollár kockázati tőkebevonás után befejezi működését az IRL nevű, fiataloknak fejlesztett közösségi alkalmazás, miután kiderült, hogy 20 milliósnak mondott felhasználói táborának tagjai zömében nem élő emberek: a regisztrációk 95 százaléka mögött csaláshoz használt algoritmusok, botok állnak, írja a Techcrunch, a The Information portálra hivatkozva.

Az IRL arra készült, hogy a Z generáció számára nyújtson alternatívát a fiatalok körében kevésbé népszerű Facebookkal szemben és az ötlet annyira felkapott lett, hogy özönlöttek a befektetők – a legutóbbi tőkebevonás során a SoftBank japán befektetési társaság vezetősével 170 millió dollárral szálltak be az IRL-be, ez a cég értékét 1,17 milliárdra tette.

Az IRL működése akkor keltett gyanút, amikor tavaly elbocsátotta alkalmazottainak negyedét, nagyjából huszonöt főt, miközben az előző évben a háromszorosára növelte a dolgozói létszámot. A lap által megszerzett, alkalmazottaknak szóló üzenetben a cég alapítója és korábbi vezetője, Abraham Shafi alkalmazkodásra és fegyelmezettségre biztatott mindenkit.

Arra hivatkozott, hogy a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás 450 millió felhasználót gyűjtött össze mindössze 55 fős csapattal. Szintén ebben az üzenetben írta, hogy a legsikeresebb vállalatok egyikévé válni olyan, mint aranyérmet nyerni az olimpián, hiszen a legtöbb ember nem akar olimpikon lenni. Ugyanígy nem akarnak majd sokan azon az úton járni, amelyen az IRL elindult.

Shafi azt is állította a levélben, hogy a cég pénztartaléka elegendő ahhoz, hogy 2024-ig kitartson, a TechCrunchnak korábban nyilatkozó alkalmazott szerint pedig 100 millió dollárt tartottak a bankban. Nagyjából az elbocsátási hullámmal azonos időben kezdtek el kételkedni a cég alkalmazottai, hogy valóban 20 millió felhasználót gyűjtött-e össze az IRL, majd egy vizsgálat kiderítette, hogy ez nem felel meg a valóságnak, és az igazgatótanács Abraham Shafi helyett új vezérigazgatót nevezett ki a cég élére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!