Rosszul bánunk a városi fákkal, ezért velük szenvedünk az éghajlatváltozás miatt

2023. június 21. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás velejárói, a városi házak elhelyezkedése, illetve a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re 70 százalék fölé emelkedhet az olyan fák aránya, amelyek számukra kedvezőtlen körülmények között élnek a városokban. A Másfélfok témával foglalkozó cikkében hozzáteszik, hogy Magyarországon ez a mérték még magasabb is lehet. A folyamat a fák állapotának leromlásához és pusztulásához vezethet, miközben a faállománynak kulcsszerepe lesz a városi élet elviselhetőségében a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedése miatt.

A cikk szerzője kiemeli, hogy a városokban létrehozott megfelelő zöld infrastruktúra, például az legalább 3-4 hektár kiterjedésű parkok kevesebb utógondozást igényelnek. Az ez utóbbiakkal létrejövő úgynevezett állományklíma hatékonyabban befolyásolhatja a tágabb környezet éghajlati viszonyait, javítva teljes városrészek vagy akár városok levegő- és életminőségét.

A fentiekre azért is van szükség, mert a következő évtizedekben olyan szélsőséges időjárási körülményekkel kell számolnunk, mint a nyári időszakban előforduló trópusi éjszakák számának jelentős emelkedése, vagy éppen az erős viharok, mint amilyen a 2019 őszén, Szegeden tapasztalt harminc perces tornádó erejű szélvihar volt, amelyben jelentős vagyoni kárt és személyi sérülést okoztak a letörő faágak. Ebben a sorban említi a cikk a 2006. augusztus 20-án, Budapesten, a tűzijáték idején lecsapó vihart is, amelyben öten vesztették életüket.

A cikk kitér arra is, hogy a modern városok tervezésekor nem csupán azt kell figyelembe venni, hogy a nagy kiterjedésű talajfedések, például a lebetonozott terek negatívan hatnak a talajvízszintre, vagy éppen az ide telepített fák életére, de arra is, hogy az egyre magasabbra épített házak közt sok fafajta nem jut megfelelő mennyiségű fényhez. Így például a virágos kőris vagy az ezüst hárs nem tud fejlődni sem és végül elpusztulhat, ami tovább hevíti a nyaranta amúgy is felforrósodó betonrengeteget.

Szintén a városi faállományt fenyegető veszélyként említi a cikk a földkábeleket és csőrendszereket, illetve az ezek javításával járó beavatkozásokat, amelyek során olyan súlyosan sérülhet a fák gyökérzete, hogy könnyen elpusztulnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!