Váratlanul lelőtték az egyik legismertebb torrentoldalt, a RARBG-t

2023. május 31. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután váratlanul lelőtték az egyik legismertebb torrentoldalt, a RARBG-t, amely így tizenöt év után fejezte be a működését. A 2008-ban alapított (és jogi okokból egy rakás országban betiltott) oldal a széles kínálata és az általuk kiadott fájlok minősége miatt az egyik kulcsszereplője volt az online fájlcserélős ökoszisztémának és havonta több millió látogatója volt – írja a Torrentfreak.

Ha valaki most ellátogat az oldalra, egy rövid üzenet fogadja, melyben az üzemeltető csapat mindenkit tájékoztat arról, hogy úgy döntöttek, lelövik az oldalt. Mint írták, az elmúlt két év nagyon nehéz volt számukra, a csapatnak több tagja belehalt a koronavírus-fertőzésbe, mások pedig a mai napig nem tudnak dolgozni a visszamaradt tünetek miatt.

A főként az orosz-ukrán háború miatt elszállt energiaárak is érzékenyen érintették őket, az infláció miatt elviselhetetlen szintre nőttek a költségeik,

többen pedig konkrétan harcolnak is a háborúban, orosz és ukrán oldalon egyaránt.

Emiatt jelenleg csak óriási kiadások árán tudnák üzemeltetni az oldalt, amelyet nem tudnak a saját zsebükből előteremteni, ezért egyhangúlag úgy döntöttek, hogy nem tudják többé csinálni. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnnek az elsősorban sorozatokra és filmekre specializálódott oldal máshol is terjesztett saját kiadásai, amelyek rendre a valaha volt leggyakrabban letöltött torrentek között szerepeltek. Hasonló horderejű esemény egyébként utoljára akkor történt a szcénában, amikor 2015 és 2016 között a KickassTorrents, a Torrentz és az ExtraTorrent is lehúzta a rolót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!