Kétszer magasabb a szívroham utáni halál kockázata a nőknél egy kutatás szerint

2023. május 22. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kétszer nagyobb a nőknél az esély arra, hogy meghalnak egy szívroham után – írja a Telegraph. Egy kutatás szerint míg a szívrohamot szenvedett nők 11,8 százaléka meghal 30 napon belül, addig ez az arány a férfiaknál csak 4,6 százalék.

Sőt, a szívinfarktuson átesett nők közel harmada öt éven belül meghal, míg a férfiaknál jóval alacsonyabb, 19,8 százalékos ez az arány.

A British Heart Foundation (BHF) arra figyelmeztet, hogy bár az általános közvélekedés az, hogy a szívinfarktus a férfiak körében gyakrabban fordul elő, sajnos emiatt sok nő nem ismeri fel magán a tüneteket – de több esetben az orvosok sem.

„A szívinfarktuson átesett nőknél minden korosztályban nagy a kockázata a rossz diagnózisnak. Ezeknek a nőknek rendszeres ellenőrzésre van szükségük a szívroham után, különösen a vérnyomás, a koleszterinszint és a vércukorszint tekintetében, valamint szív-rehabilitációra van szükségük”

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Mariana Martinho. A portugáliai Almada város Garcia de Orta kórházának orvosa szerint viszont a fiatal nők körében egyre többen dohányoznak, ami ellen fel kell lépni – ahogyan népszerűsíteni kellene a fizikai aktivitást és az egészséges életmódot is.

Nagy-Britanniában közel 1,4 millió ember élt már túl egy szívrohamot, évente viszont 100 ezer ember kerül kórházba emiatt – köztük 35 ezer nő. A BHF kutatása szerint egy tízéves vizsgálati periódusban 8200 angliai és walesi nő halt meg azért a szívrohamuk következtében, mert nem részesültek a férfiakkal azonos bánásmódban: kevesebb kezelést kaptak, vagy nem utalták be őket megfelelő műtéti beavatkozásokra. A nők ráadásul gyakran késlekedtek az orvosi segítség igénybevételével.

A kutatás szerzői szerint tovább kell vizsgálni az okokat amögött, miért léphetett fel ekkora különbség a túlélési esély szempontjából a nemek között, és hogyan lehet ezt csökkenteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!