A Counter-Strike-ban mutatná meg egy finn újság az ukrajnai háború borzalmait az orosz gémereknek

2023. május 9. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Formabontó megoldással az Oroszországban rendkívül népszerű videójáték, a Counter-Strike: Global Offensive segítségével próbálja meg felhívni a legnagyobb finn újság az orosz gémerek figyelmét arra, hogy mi zajlik a szomszédos Ukrajnában különleges katonai hadművelet címén. A Helsingin Sangomat május 3-án, a sajtószabadság világnapján mutatta be a de_voyna nevű pályát, amely nem pusztán egy háború által sújtott kelet-európai város egy szegletét teszi játszhatóvá, hanem egy titkos szobát is rejt, ahol a játékosok a háború borzalmaiba kaphatnak betekintést – olvasható a finn újság beszámolójában.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta kétségtelenül leszűkült azon médiumok köre, amelyeken keresztül az oroszok független forrásból származó információkhoz juthatnak a háborúról, de az online játékok egy része még mindig ide tartozik. A háború kitörése után több nagy kiadó és fejlesztő is bejelentette, hogy átmenetileg kivonul Oroszországból, a Counter-Strike-ot is fejlesztő Valve azonban nem tartozott közéjük. Az orosz hatóságok sem tiltották be a játékot, a népszerűsége mellett azért sem, mert alapjáraton nincs benne semmi olyasmi, ami erre okot adott volna.

Antero Mukka, a Helsingin Sangomat főszerkesztőjének elmondása szerint az így kínálkozó lehetőségre akartak lecsapni azzal, hogy olyan beszámolókat rejtettek el a pálya titkos szobájában, amelyek kendőzetlenül mutatják be a háború borzalmait azoknak az oroszoknak, akik a mindennapokban nem találkoznak ezekkel. Az orosz és angol nyelven olvasható szövegek és a mellékelt képek a bucsai mészárlás mellett egy olyan ukrán férfi történetét is bemutatják, aki az egész családját, köztük a csecsemőjét is elvesztette egy rakétacsapásban, és a háborúban meghalt orosz katonák tízezreiről is vannak anyagok.

A finn lap természetesen már a pálya nevében sem rejti véka alá a szándékát (a voyna, vagy война azt jelenti, hogy háború), és a múlt héten indított kampánnyal is azt szeretné elérni, hogy minél többen vigyék hírét a projektnek, és annak a titoknak is, amit rejt. Mindez persze nem meglepő: a játékban több mint 130 ezer, felhasználók által létrehozott pálya van, ezek közül pedig akkor is nehéz kitűnni, ha egy új alkotás minősége a hivatalos pályákéval vetekszik.

Pont emiatt nem tűnik reálisnak, hogy a de_voyna valaha kellően népszerű legyen ahhoz, hogy néhány, a háborúról egyébként is független forrásokból tájékozódó emberen túl elérje az orosz fiatalokat, de ettől még kétségtelenül kreatív módon hívja fel a figyelmet a háború borzalmaira és arra is, hogy milyen helyzetben van jelenleg a szabad sajtó Oroszországban. Ha szeretné kipróbálni a pályát, ide kattintva megteheti, de ehhez előbb telepítenie kell az ingyenesen letölthető Counter-Strike: Global Offensive-et is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!