Jelentősen lassíthatja a leépülést egy új Alzheimer-gyógyszer, de veszélyes mellékhatása van

2023. május 4. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb ígéretes gyógyszerjelölt bukkant fel az Alzheimer-kór kezelésére: az Eli Lilly azt állítja, hogy a donanemab nevű gyógyszere harmadával csökkenti a kórlefolyás alatti leépülést, viszont a klinikai kutatásban résztvevők egyharmadánál agyi duzzanatot okozott, ami ugyan a betegek nagy részénél tünettel sem járt, két alany halála biztosan ehhez köthető – írja a BBC.

Tudósok évtizedek óta próbálnak gyógymódot, de legalább kezelési módszert találni az Alzheimer-kórra. A betegség tüneteit jelen tudásunk szerint többek között a béta-amiloid nevű fehérje lerakódása okozza, amely felhalmozódik az agysejtek közötti térben, és jellegzetes plakkokat képez. Az még nem teljesen világos, hogy a fehérje lerakódása pontosan hogyan kapcsolódik az Alzheimer-kórhoz, de azoknál a betegeknél, akik genetikailag örökölték a betegséget, láthatóan hozzájárulnak olyan agyi elváltozásokhoz, amik az agysejtek pusztulásával járnak.

A donanemab az elmúlt években a második olyan ígéretes gyógyszer, amely ezekre a plakkokra hat. Tavaly a lecanemab járta körbe a sajtót, amely az amerikai Biogen és a japán Eisai fejlesztése. A donanemabot, akárcsak a lecanemabot, infúzió formájában adják, amivel olyan antitestek jutnak a szervezetbe, amelyek felszedik a béta-amiloid-lerakódásokat az agyról.

Az Eli Lilly eddig publikálatlan kutatásában 1734, az Alzheimer-kór korai jeleit mutató ember vett részt, a donanemabot havonta kapták egészen addig, amíg az amiloidplakkok el nem tűntek az agyukból. A betegség lefolyása összességében 29 százalékkal lassult, de azoknál a betegeknél, akiknél azt várták, hogy jobban fognak reagálni a kezelésre, 35 százalékos volt a lassulás. A kezelt betegek ezen kívül nagyobb eséllyel tudták folytatni a napi életritmusukat, vettek részt a mindennapi történésekkel kapcsolatos társalgásokban és hódoltak a hobbijaiknak.

A gyógyszer mellékhatásaként azonban az agyi duzzanat is megjelent, ami a résztvevők egyharmadát érintette. Nagy részüknél a duzzanat teljesen tünetmentes maradt, és nem okozott különösebb problémát később sem, 1,6 százaléknál azonban veszélyessé vált. A kutatás során két ember bizonyítottan ennek következtében halt meg, egy pedig az agyi duzzanat után, itt egyelőre nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést.

„Bátorítanak minket a donanemab lehetséges klinikai előnyei, bár az ehhez hasonló súlyos betegségek sok hatékony kezeléséhez hasonlóan vannak olyan kockázatai is, amelyek súlyosak és életveszélyesek lehetnek” – mondta az Eli Lilly csoport idegtudományi kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke, Dr. Mark Mintun. Ez egyébként a gyógyszertudományban jellemző: a kockázatokat és előnyöket mérlegelve akár olyan szer is kerülhet a piacra, ami potenciálisan veszélyes lehet, de sokkal súlyosabb betegséget kezelhet.

Az Eli Lilly közölte, hogy a következő hónapokban megkezdi a gyógyszer engedélyeztetését kórházi használatra.

Az Alzheimer-kórt kutatók szerint az mindenképpen örvendetes, hogy ez már a második hatásos gyógyszer, amely az amiloidplakkokat célozza – ez azt jelentheti, hogy az irány jó, a betegség ezzel a stratégiával kordában tartható.

Az Alzheimer-kór világszerte 30 millió embert érint, az 55 millió demenciás betegségének kétharmada mögött az Alzheimer áll. A kezdeti fázisban emlékezési problémák merülnek fel, de ahogy romlik a beteg állapota, könnyen eltéved olyan helyeken, amiket korábban jól ismert, egyre nehezebben hoz döntéseket, egyszerű feladatok komoly problémákká válnak, a betegség vége felé pedig már az evés is nehézséget jelent segítség nélkül. A betegek általában a diagnózistól számított hét éven belül meghalnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!