Már 3000 évvel ezelőtt használtak drogokat az emberek

2023. április 7. – 14:31

Már 3000 évvel ezelőtt használtak drogokat az emberek
Nadragulya,, népies nevén bolondítófű (Atropa bella-donna), amely fontos atropinforrás, bogyói pedig erősen mérgezők – Fotó: UniversalImagesGroup / Contributor / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hallucinogén szereket használhattak a mai Spanyolország területén három évezreddel ezelőtt élő népcsoportok egy új kutatás szerint.

Egy menorcai temetkezési helyről gyűjtött hajtincsek elemzése alapján a tudósok megállapították, hogy az ott élő ősi emberi közösség növényekből származó drogokat használt – írta a BBC pénteken a Scientific Reports tudományos lapra hivatkozva.

A kutatók szerint ez a legrégebbi közvetlen bizonyítéka annak, hogy az ókori európai emberek hallucinogén tudatmódosító szereket használtak, amelyek delíriumot és látomásokat okoztak.

A kutatók a Menorca délnyugati részén lévő Es Carritz barlangban emberi tevékenységre utaló jeleket találtak. Több mint 200 sírt rejtett a barlang, és úgy gondolkák, hogy nagyjából 600 éven keresztül, i. e. 800-ig használták rituális és temetkezési helyszínként – írja az MTI.

A kutatók arra jutottak, hogy a barlangban végzett rítusok alatt erőteljes hatású anyagokat vehettek igénybe. A szertartásokon a tudósok szerint vélhetően olyan sámánok vettek részt, akik „képesek lehettek a növényi kábítószerek mellékhatásait kontrollálni”.

Az ősi szertartások alatt vörösre festett, talán több embertől származó hajtincsekből háromféle drogot mutattak ki: a hallucinálást okozó atropin és szkopolamin mellett élénkítő efedrint is.

Az őskori európai drogfogyasztást eddig közvetett bizonyítékok, többek között kábítószert tartalmazó növények művészi ábrázolásaival támasztották alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!