Soha nem látott tisztaságú képet készített az Uránuszról a James Webb űrtávcső

2023. április 6. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Soha nem nézett ki szebben az Uránusz” – írja Facebook-oldalán a NASA, miután a James Webb űrteleszkóp új felvételeket készített a Szaturnusz és a Neptunusz között lebegő bolygóról.

„A Webb első pillantása a jégóriásra megmutatja a bolygó fényes légköri vonásait, és a bolygó 13 gyűrűjéből 11-et” – írja az amerikai űrügynökség, hozzátéve, hogy korábban csak a Voyager 2 űrhajó és a Keck űrteleszkóp készített képeket a halvány gyűrűkről, sokkal kevésbé tisztább minőségben a mostaninál. A kép 12 perces expozícióval készült.

Az Uránusz 84 év alatt tesz meg egy kört a Nap körül, és – a Naprendszer többi bolygójával ellentétben – az óramutató járásával megegyező módon forog. Amikor a Voyager 1986-ban elhaladt az Uránusz mellett, a déli pólusán volt a 42 éves nyár, most pedig az északi pólus fordult a Nap felé.

Az Uránusz és a bolygót körülvevő holdak, névvel kiemelve a hat legfényesebb – Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI.
Az Uránusz és a bolygót körülvevő holdak, névvel kiemelve a hat legfényesebb – Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI.

„Figyeljék meg az a sarki sapkát (a világos fehér területet) a kép jobb oldalán” – írja a NASA. „A Webb teleszkóp egy finom, fokozott fényesedést fedezett fel a terület közepén. Ez a poláris sapka a nyár közvetlen napfényében jelenik meg, majd ősszel eltűnik. A Webb adatainak köszönhetően jobban meg tudjuk majd érteni ezt a rejtélyes jelenséget.”

Az űrügynökség emellett lehozott egy képet az Uránusz körül lebegő holdakról is: „A legtöbbjük túl kicsi és halvány ahhoz, hogy láthassuk őket” – írja a NASA, de kiemelték a képen a hat legfényesebb holdat közülük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!