Beperelné egy ausztrál polgármester a ChatGPT-t, mert azt terjeszti róla, hogy bűnöző

2023. április 6. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelné egy ausztrál polgármester a ChatGPT-t, mert a szöveggenerátor hamisan terjeszti róla, hogy bűnöző – írja a Reuters.

Brian Hood, a Melbourne közelében fekvő Hepburn Shire polgármestere először a lakosaitól értesült arról, hogy a szoftver szerint külföldi vesztegetési botrányba keveredett még a 2000-es évek elején az ausztrál jegybank egyik leányvállalatánál, ami miatt el is ítélték. Hood valóban dolgozott a Note Printing Australia nevű cégnél, azonban pont hogy ő volt az, aki értesítette a hatóságokat a cégnél történt csalássorozatról.

Ez viszont nem hatotta meg a gépet: az OpenAI által üzemeltetett ChatGPT ugyanis nem hősként, hanem tettestársként mutatta be Hoodot. A polgármester érthető módon aggódni kezdett a reputációja miatt, így felkereste az ügyvédjeit, és március 21-én levélben értesítette az OpenAI-t, hogy ha 28 napon belül nem javítják a hibát, pert indítanak a cég ellen.

A cég egyelőre nem reagált a megkeresésre. Hood egyik ügyvédje, James Naughton szerint „mérföldkő” lenne a szoftver életében, ha valóban perig jutna az ügy – hiszen ez lenne az első jogi eljárás a szöveggenerátorral szemben.

„Új területet érinthet a rágalmazási törvény a mesterséges intelligencia megjelenésével”

– mondta az ügyvéd a Reutersnek.

Bár az OpenAI a szoftver felhasználói nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy a ChatGPT „bizonyos helyzetekben olyan eredményeket adhat, melyek nem tükrözik pontosan a valóságot”, az már egy másik kérdés, hogy felelősségre vonhatóak-e ezért. Hood ügyvédei szerint igen:

„Egy választott tisztviselőről beszélünk, akinek a reputációja központi szerepet játszik az életében. Nem mindegy a számára, hogy a közössége milyen információkhoz fér hozzá” – mondta Naughton. Hozzátette: „nagyon homályos”, hogyan juthat ilyen eredményre a szoftver.

Ha végül perig fajul az ügy, az ügyvéd szerint 200 ezer ausztrál dolláros (átszámítva 46 millió forintos) kártérítést követelhetnek az OpenAI-tól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!