Egy sajttorta kinyomtatásával elkezdődött az ételkészítés jövője
2023. március 21. – 22:00
A Columbia Egyetem mérnökei forradalmasíthatják a konyhaművészetet, vagy éppen egy zsákutcát nyomtathatnak benne, mindenesetre 3D-nyomtatással sikerült egy hét alapanyagból álló sajttortát készíteniük.
A nyomtató graham kekszet, mogyoróvajat, Nutellát, banánpürét, eperlekvárt, cseresznyeöntetet és cukormázat rétegzett egymásra, és már kész is lett a sajttorta. A nyomtatóhoz egy kék lézer is csatlakozik, ami szükség esetén megsüti a különböző rétegeket. Még ideáig eljutottak, azért volt pár buktató. A kezdeti próbálkozások összeomló ragacsos kupacokhoz vezettek, mintsem egy formás sütiszelethez.
„A sajttorta a legjobb dolog, amit jelenleg bemutathatunk, de a nyomtató sokkal többre is képes. Tudunk csirkét, marhahúst, zöldségeket és sajtot nyomtatni. Bármit, ami pasztává, folyadékká vagy porrá alakítható”- mondta Jonathan Blutinger, a New York-i Columbia Creative Machines Lab mérnöke.
Blutinger szerint a főzés is egyre inkább átalakul, és a szoftverek is egyre nagyobb szerepet kapnak, és hamarosan nem fogunk majd fennakadni azon sem, hogy a sült csirke paszta formában készül el.
„Az elképzelésünk az, hogy egy lézeres főzővel kombinált élelmiszer-nyomtató lesz, amely egyfajta egyablakos konyhai eszköz lehet. Ez a saját személyes digitális szakácsunk” – idézte a mérnököt a Guardian.
Blutinger szerint a 3D-s főzéssel könnyebb lehet szabályozni a kalória- és tápanyagbevitelt, és a formatervezés is nagyobb teret kaphat a konyhaművészetben, aztán a recepteket digitális formában cserélgethetik a felhasználók.
Duane Mellor dietetikus viszont máris talált egy ellenérvet a nyomtatott ételekkel szemben. Attól tart, hogy az ételek pasztásítása, pürésítése miatt értékes rostok vagy növényi szövetek tűnnek el az ételekből, és kisebb lesz a vitamin- vagy ásványianyag-tartalmuk.