Egy vírus eddig a permafroszt alatt hibernált, most zombiként élesztették újra

2023. március 9. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia tudós több, eddig a permafroszt alatt hibernáló vírustörzset is felélesztett – írja egy február végén megjelent tanulmány alapján a CNN. Jean-Michel Claverie már 2014-ben és 2015-ben is élesztett fel több tízezer éves vírusokat (már ha a felélesztés jó szó egyáltalán, ugyanis nem egyértelmű, hogy a vírus élőlény-e, vagy sem), most viszont öt új törzsről számolt be. Olyan vírusokat vizsgál, ami csak egysejtű amőbákat fertőz meg, tehát emberekre és állatokra nem veszélyesek.

Az öt új vírust a szibériai permafrosztból, 16 méterrel a föld alól szerezte. A legfiatalabb 27 ezer, a legrégebbi pedig 48 500 éves lehet. Claverie szerint sokan csak kuriózumnak tartják, hogy szinte ártalmatlan vírusokat éleszt újra, pedig kutatásával egy sokkal veszélyesebb dologra világít rá: nem tudjuk, hányféle vírus rejtőzik az egyre gyorsabban olvadó permafroszt alatt, de nincs okunk azt feltételezni, hogy minden előkerülő vírus ártalmatlan lesz az emberekre.

Ugyanakkor azt sem tudni, hogy az előkerülő vírusok mennyire életképesek a mai körülmények között, ahogy azt sem, hogy mennyire fertőzőek. Egyrészt nem minden vírus kártékony, másrészt a területek, amiket lefed a permafroszt (Alaszka, Kanada és Oroszország sarkköri részei) nem a legsűrűbben lakottak, így nem feltétlenül nagy a tömeges fertőződés esélye.

Claverie szerint ettől függetlenül a veszély fennáll, és ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb. Az olvadó permafrosztból egyébként nemcsak szunnyadó vírusok kerülhetnek elő, hanem metán és szén-dioxid is felszabadul, valamint előkerülhetnek évtizedekkel ezelőtt eltemetett, veszélyes anyagok: betiltott rovarirtók, vegyi és radioaktív hulladék a hidegháború idejéből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!