Márciusban lőhetik ki Elon Musk Starship-rakétáját, de az is lehet, hogy megint elhalasztják az időpontot

2023. február 22. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

A SpaceX márciusban megkísérli űrbe küldeni és föld körüli pályára állítani az első Starship-rakétáját – írja Space.

Gary Henry, a SpaceX vezető tanácsadója egy keddi panelbeszélgetésen azt mondta, hogy a Starship jó állapotban van a február 9-i hajtóműteszt után. A rakéta ezzel átment az utolsó próbán is – mondta Henry az Orlandóban megrendezett Space Mobility konferencián.”

Bár Henry előrejelzése megerősíti a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk által megosztott márciusi ütemtervet, egy nagy akadály még mindig előttük áll: az űrrepüléseket szabályozó Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyeztetése. A SpaceX-nek ugyanis még nincs engedélye a kilövésre, így nem világos, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatala engedélyezi-e az újgenerációs űrhajó útját.

A SpaceX az elmúlt két évben több olyan kilövési időpontot is bejelentett, amelyeket az FAA engedélyezési követelményei miatt végül elhalasztottak, így a márciusi repülés korántsem biztos. Az FAA olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a környezetvédelmi aggályok és a kilövési helyszín közelében élőkre gyakorolt hatások.

Az FAA több környezeti vizsgálatot is végzett, és egy 75 pontos teendőlistát adott a SpaceX-nek arról, hogy mit kéne tenniük a kilövési engedély megszerzéséhez. Musk űrcége nem tette közzé, hogy pontosan hogy akarja ezeket a feltételeket teljesíteni. Az FAA ráadásul elég lassan dolgozik, így ha készen is lennének mostanra a listával, lehet, hogy a márciusi kilövésig nem is kapnak engedélyt. Az pedig szintén baljós előjel, hogy néhány napja az FAA még meg akarta bírságolni a céget, mert nem küldte el a műholdakról a szükséges helymeghatározási információkat a Starlink 2022. augusztusi indítása előtt

A 9 méter átmérőjű, 5000 tonnás Starship a maga 120 méteres magasságával a legnagyobb földi készítésű űrrakéta. Musk tervei szerint ezekkel kolonizálná majd a Marsot, egyben az első emberek az egyik Starshippel érnék el a bolygót, de a Föld körüli terjeszkedésben, az űrállomások megsokszorozásában is nagy szerepet kapna Musk tervei szerint a gigantikus rakéta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!