Fellőheti Musk a marsrakétáját, ha teljesít 75 feltételt

2022. június 13. – 21:17

frissítve

Fellőheti Musk a marsrakétáját, ha teljesít 75 feltételt
A Starship SN20 a Super Heavy alsó fokozat tetején a SpaceX texasi bázisán – Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szövetségi szabályozó hatóságok kulcsfontosságú döntést hoztak meg Elon Musk űrcége, a SpaceX marsrakétájára vonatkozóan: hétfőn bejelentették, hogy amennyiben a vállalat betart 75 „enyhítő intézkedést”, akkor a rakétaindítást a környezeti hatásokra vonatkozó szövetségi előírásoknak megfelelőnek tekintik. Ezzel hosszú idő után végleges engedélyt kaphat a SpaceX a (Super Heavy alsó és Starship felső fokozatból álló, együttesen) Starship névre keresztelt hatalmas rakéta első próbaútjára.

Az intézkedések között szerepel, hogy be kell vonniuk egy képzett biológust a SpaceX texasi bázisának környékén található élővilágra gyakorolt hatások megfigyelésére, figyelmeztetniük kell a lakosságot a fellövések előtt a hangos hangrobbanásokra és egyéb veszélyekre, az érzékeny élőhelyekről el kell távolítaniuk a kilövésekből származó repeszeket, törmelékeket. Ezen felül a vállalatnak bele kell egyeznie abba is, hogy a nagyobb ünnepnapokon és pár meghatározott hétvégén nem végez fellövést, hogy a lakosság továbbra is hozzáférhessen a közeli strandhoz.

A Szövetségi Légügyi Hivatal közleményének legfontosabb eleme azonban az volt, hogy megállapította, a SpaceX indítási tervei „nem befolyásolnák jelentősen az emberi környezet minőségét”. Ennek eredményeként az ügynökség nem követel meg alaposabb felülvizsgálatot, amely tovább hátráltatná a vállalat terveit. A környezetvédelmi felülvizsgálat jóváhagyása azonban nem garantálja, hogy az FAA megadja a SpaceX indítási engedélyét, amelyhez biztonsági és kockázatértékelésre van szükség. Ennek felülvizsgálata még folyamatban van.

A vállalat közel egy éve várt erre a döntésre, mivel a felülvizsgálatok megakadályozták, hogy a cég megpróbálja pályára állítani a Starship űrhajót. Az első tesztrepülést 2021 júliusára tervezte Musk.

A 9 méter átmérőjű, 5000 tonnás Starship a maga 120 méteres magasságával a legnagyobb földi készítésű űrrakéta. Musk tervei szerint ezekkel kolonizálná majd a Marsot, egyben az első emberek az egyik Starshippel érnék el a bolygót, de a Föld körüli terjeszkedésben, az űrállomások megsokszorozásában is nagy szerepet kapna Musk tervei szerint a gigantikus rakéta.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!