Sosem volt még ilyen kevés tengeri jég az Antarktisz körül

2023. február 15. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordalacsony szintre süllyedt az Antarktisz körüli tengeri jég felülete, a tudósok saját bevallásuk szerint még sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet, írta a Guardian.

A jég kiterjedése várhatóan még tovább csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér.

Az éghajlatváltozás hatása az északi sarkvidéki tengeri jég olvadásában egyértelműen kimutatható az 1979-ig visszanyúló feljegyzésekből. Az antarktiszi jég viszont évről évre sokkal változékonyabb, ami eddig megnehezítette a globális felmelegedés hatásának észlelését ebben a térségben.

Az antarktiszi tengeri jég figyelemre méltó csökkenése az elmúlt hat évben azt jelzi, hogy az óceánban jelenleg tapasztalható rekordmennyiségű hő és az időjárási mintákban bekövetkezett változások miatt az éghajlati válság végül itt is megmutatkozik.

Az éghajlati modellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen található óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró (WAIS) pusztulásra van ítélve a globális felmelegedés miatt.

A tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése miatt a hullámok elérik a jégtakarókat és a gleccsereket, felgyorsítva szétesésüket és olvadásukat – figyelmeztettek a kutatók. Egy nemrégiben készült tanulmány a nyugat-antarktiszi jégtakaró fokozatos pusztulását jelezte előre arra az esetre, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladná az egy Celsius-fokot – ami már megtörtént. Ezzel együtt a tenger szintje négy métert emelkedhet.

„Sosem láttam még korábban ilyen extrém, jégmentes helyzetet. A kontinentális talapzat, amely egy Németország nagyságú terület, most teljesen jégmentes. Aggasztó, hogy ez a változás milyen gyorsan ment végbe” – magyarázta Karsten Gohl német sarkkutató a Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajó fedélzetén.

„A tengeri jég gyors csökkenése az elmúlt hat évben igen figyelemre méltó, mivel a jégtakaró az azt megelőző 35 évben alig változott” – jegyezte meg munkatársa, Christian Haas.

A német kutatók szerint az intenzív olvadás a szokatlanul magas hőmérsékletnek köszönhető, ami körülbelül másfél fokkal haladja meg a sokéves átlagot. Emellett az erős nyugati szél is fokozza a tengeri jég visszahúzódását.

Az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont tudósai is új rekordot mértek. Szerintük az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-i rekordnál is alacsonyabb.

A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét hízásnak indul. „Az elmúlt években február 18-a és március 3-a között mérték az éves minimumot, így további csökkenés várható” – mondták az központ kutatói.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!