Bevilágította az eget: sosem látott aszteroidarobbanás volt Észak-Franciaország fölött

2023. február 13. – 05:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy aszteroida robbant fel Észak-Franciaország, illetve a La Manche csatorna felett, miután ma hajnalban belépett a Föld légkörébe – írja a brit Mirror bulvárlap. A robbanás Dél-Anglia és Wales nagy részén, illetve Franciaországban egészen Párizsig látható volt.

A Wales Online cikke szerint a Sar2667 kódjelet kapott aszteroida – az Earthsky.org cikkében az áll, egyes tudósok szerint meteorit – robbanása több szempontból is ritkaságszámba ment, illetve egyedülálló volt.

A lapnak Mark Boslough amerikai fizikus, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium légkitörés-specialistája elmondta: bár „ilyen méretű légkitörések évente többször is előfordulnak valahol”, „ritkán fedezik fel őket előre”. A történelem során mindössze hetedszer fordult elő, hogy előre tudni lehetett ilyenről.

Ezt a most felrobbant aszteroidát, valamint korábban egy, a Sar2667-hez hasonlót egyaránt egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel, a múltkori volt az volt az ötödik a Boslough által említett hétből. Az Európai Űrügynökség egy tweetben is megköszönte neki az észlelést hétfő délelőtt.

Tovább növeli az eset különlegességét, hogy ez volt az első, amikor a robbanás lakott terület fölött történt, „elég korán érkezett előzetes figyelmeztetéssel ahhoz, hogy adatokat gyűjthessünk róla”. Néhány hónappal ezelőtt a csillagászok órákkal azelőtt fedeztek fel egy meteort, hogy az becsapódott volna Kanada felett.

A Nemzetközi Meteorológiai Szervezet szerint az eset egy lehetséges meteorithullás forrása lehet. A begyűjtött darabok jövőbeli vizsgálatok tárgyát képezhetik.

A robbanás közép-európai idő szerint hajnali 4 óra körül történt. A Sar2667 egy nagyjából egyméteres átmérőjű aszteroida volt. Ezen az oldalon még számos, a robbanásról a Twitteren megosztott videót talál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!