2027-re feltámasztanák a gyapjas mamutot, állítja egy dallasi cég

2023. január 31. – 15:55

2027-re feltámasztanák a gyapjas mamutot, állítja egy dallasi cég
A gyapjas mamut – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Négyezer évvel ezelőtt a gyapjas mamut eltűnt a Föld színéről, négy év múlva viszont feltámadhat, ha sikerülnek a Colossal nevű amerikai biotechnológiai vállalat tervei – írta a Popular Mechanics.

A dallasi székhelyű cég 60 millió dollár támogatást szerzett a projektjére, és már két éve el is kezdte a génszerkesztési munkákat. Abban reménykednek, hogy 2027-re az Északi-sarkvidék egyes részein újra élhetnek ezek az emblematikus állatok, amik generációk képzeletében élnek. Eredetileg Szibériát szemelték ki a visszatérés helyszínének, de a háború miatt ennek most csekély az esélye.

A klímaváltozás elleni küzdelemben is hasznos lehet a mamutok újbóli megjelenése az élővilágban, mert a vándorlásukkal elősegítenék a Föld ökoszisztémás egészségének megőrzését.

A gyapjas mamut DNS-e 99,6 százalékban megegyezik az ázsiai elefánttal, ez a hasonlóság táplálja a siker esélyeit. Az embriót viszont egy afrikai elefántba helyeznék, mert ez a faj lenne képes kihordani és megszülni a mamutot.

„Sokan úgy gondolhatják, hogy ez az állat már eltűnt. A mi tudósaink, és laboratóriumunk szerint egyáltalán nem. A szakembereink életképes DNS-eket gyűjtöttek össze, és visszahozhatunk egy kihaltnak hitt fajt. Egy csodálatos megafauna teremtődhet meg újra, ami aztán járhatja a sarkvidéket” – állítja a cég.

Ha a kísérlet sikerül, a tasmán tigris lehet a következő állatfaj, amit ismét életre hívhatnak. Mindez persze számos új, etikai kérdést vet fel. És persze a siker sem garantált – a 2000-ben kihalt pireneusi kőszáli kecskét később megpróbálták feltámasztani, de a kísérlet nem jött össze, az 500 embrióból végül csak egy született meg, és az is csak tíz percig élt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!