Már nem sokáig lehet hivatalos forrásból megvenni a Windows 10-et

2023. január 20. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél éve lehet már tudni, hogy az egykor utolsónak szánt Windows 10 mégsem lett a Microsoft utolsó operációs rendszere, és bár eredetileg bőven voltak problémák a Windows 11 névre hallgató utóddal, mára a frissítéseknek hála egyre vonzóbbnak tűnhet a váltás. Ez persze sosem egyszerű folyamat, a Windows 7-et is úgy kellett kirángatni a felhasználók kezéből, a Microsoft azonban most megtette az első komolyabb lépést, január 31-től ugyanis hivatalosan nem lehet majd megvenni a Windows 10 digitális licenceit – írja a PC World.

A lap az operációs rendszer hivatalos termékoldalain (például itt, de a többi verziónál is ez a helyzet) vette észre az üzenetet, mely szerint január 31-e után nem lehet majd megvásárolni a Windows 10-et. A magyar nyelvű oldalakon egyelőre nem jelent meg ugyanez, de a németen például igen, szóval minden bizonnyal globális szintű döntésről van szó. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy 2025. október 14-éig érkeznek frissítések az operációs rendszerhez, vagyis ebben nem volt változás a korábbiakhoz képest.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyelőre senkinek nem kell aggódnia a Windows 10-es gépe miatt, és igazából azokra sem feltétlenül lesz hatással a döntés, akik a közeljövőben akarnak új gépet venni. Különféle viszonteladóktól továbbra is be lehet majd szerezni a kulcsokat – ami egyébként is sokkal népszerűbb módszer volt mindig is, mert úgy sokkal olcsóbbak –, és arra a nem elhanyagolható rétegre sem lesz hatással mindez, amely simán csak lekalózkodja az operációs rendszert.

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Ezzel együtt viszont mindenképpen jelzésértékű, hogy a Microsoft most már nemcsak szeretné elérni, hogy az emberek a Windows 11-et vegyék meg tőle, hanem a választás lehetőségét is elveszi, és csak a legújabb operációs rendszert fogja árulni. Windows 10-ről egyébként ingyenesen lehet frissíteni Windows 11-re, feltéve, hogy az ember számítógépe megfelel a rendszerkövetelményeknek, szóval a felhasználók nagy részének elvileg nem is lenne nagy macera a frissítés.

Ennek eldöntése viszont egy átlagfelhasználó számára nem is olyan egyszerű feladat, régebbi gépeknél pedig nem is olyan egyszerű megoldani, ha egyáltalán meg lehet, de 2025-re valószínűleg azért már más lesz a helyzet. A Windows 11-et a megjelenése után a Telexen is teszteltük, akkor azt írtuk, hogy egyelőre teljesen felesleges frissíteni a 10-es verzióról, miután pedig a támogatás még több mint két évig megmarad, továbbra sem kell sietni vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!