Az eddig becsültnél is ijesztőbb ütemben növekedhet az éjszakai fényszennyezés

2023. január 20. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

A főként az egyre elterjedtebbé váló LED-ek miatt növekvő fényszennyezés problémájával viszonylag sokat foglalkoztak az utóbbi időben. Tavaly ősszel például egy, a Telexen is feldolgozott kutatásban mutattak rá arra, hogy mekkora valójában a probléma Európa-szerte, és ugyanezt támasztja alá egy frissen megjelent tanulmány is, amely szerint 2011 óta minden évben legalább 7 százalékkal nőtt az éjszakai fényszennyezés – írja a Science Alert.

A Science szaklapban megjelent tanulmány mögött álló kutatók egy közösségi, amatőr tudósok bevonásával futó projekt megfigyeléseit vették alapul. Ez a Globe at Night, melynek lényege, hogy a résztvevők egy adott helyszínen szabad szemmel megállapítják, hogy melyik a leghalványabb látható csillag az éjszakai égbolton. A kutatásban aztán különböző mértékben fényszennyezett csillagtérképeket mutattak nekik, és meg kellett mondaniuk, hogy melyik áll a legközelebb ahhoz, amit láttak.

A módszer tehát más volt, mint a tavalyi kutatásban, amely a Cities at Night nevű projektet vette alapul, ott ugyanis az amatőr közreműködők a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai által készített felvételeket teszik térképre. Az eredmény viszont hasonlóan lehangoló: Christopher Kyba és tudóstársai arra jutottak, hogy 2011 és 2022 között évente 7 és 10 százalék közötti növekedést lehetett megfigyelni az éjszakai fényszennyezésben. Ez alapján kevesebb mint nyolc év alatt több mint kétszer, tizennyolc év alatt pedig több mint négyszer fényesebbé válhat az éjjeli égbolt,

a kutatók pedig úgy becsülik, hogy egy gyerek 18 éves korára 250 helyett kevesebb mint 100 csillagot láthat így éjszaka.

A legnagyobb növekedést Észak-Amerikából jelentették, ott átlagosan több mint 10 százalékkal emelkedett évente a fényszennyezés, Európában ugyanez 6,5 százalék volt. A kutatók kiemelték, hogy az adatok többsége erről a két kontinensről érkezett, ám szerintük ez nem torzítja az adatokat. A műholdas adatok itt stagnáló vagy csökkenő fényszennyezésre utalnak, mindenhol máshol pedig növekvőre – ha a valóságban Európában és Amerikában is egyre fényesebb az ég, akkor a bolygó többi részén alighanem még nagyobb lehet a növekedés. A tanulmány egyébként 7,7 százalékosra saccolták a globális növekedés mértékét, ami nemcsak a műholdas adatoknál jóval nagyobb, hanem az ENSZ két évvel ezelőtti becslésénél is.

Forrás: P. Marenfeld/NOIRLab/NSF/AURA
Forrás: P. Marenfeld/NOIRLab/NSF/AURA

A friss tanulmány szerzői szerint a csillagok láthatósága egyértelműen rohamos ütemben csökken, a tavalyi kutatáshoz hasonlóan pedig ők is megpedzegették, hogy ebben komoly szerepe lehet a LED-eknek is. A hatékonyabb kültéri fényforrások bevezetése alapvetően nem ördögtől való dolog, azonban ahogy tavaly is írtuk, a megvilágítás szintje gyakran meghaladja a valós igényeket, a meglévő szabályozások pedig nem tudnak gátat szabni a fényszennyezésnek. Azt ugyanakkor a kutatáshoz mellékelt magyarázó cikk is kiemeli, hogy ez egy komoly környezetvédelmi probléma, amely minden élőlényre hatással van, így nagyon fontos lenne foglalkozni vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!