Ha csak egy szaltózó robotos videót néz ma meg, ez legyen az

2023. január 19. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Boston Dynamics híres a furcsán élethű robotjairól, mint például Spot, a robotkutya, és Atlas, az emberszerű robot. Az amerikai cég előszeretettel mutatja be, hol tart a fejlesztés, és ezt nem száraz prezentációkkal és adatcunamival teszik, hanem szórakoztató videók formájában. A legutóbbiban például Atlas, ami (a videó után nehéz nem „aki”-t írni) nemrég parkourozott, most pedig szerszámokat hajít fel egy állványra.

Ha valaki nézett az elmúlt 20 évben sci-fit, akkor felmerülhet benne, hogy egy nap ezek a menő, vicces robotok fogják elpusztítani az emberiséget. Egyelőre azonban még nem tartunk itt, Atlasnak rengeteg segítségre és több nekifutásra volt szüksége, hogy lenyomja ezt a látványos rutint. A Boston Dynamics karácsonyi videójában Spotok próbálnak meg karácsonyfát díszíteni, de az sem jött össze elsőre.

Hogy pontosan mennyi, az kiderül a videóhoz készült werkfilmből. Annyit elárulunk, hogy a szaltó nem Atlas ötlete volt.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a robotok nem szórakoztatási célú felhasználása nemcsak a Black Mirror íróiban merült fel. A nyáron a Twitteren tarolt egy videó, amin feltehetőleg a Spot kínai másolata a Go1 robotkutya orosz zászlóval az oldalán és egy gépfegyverrel a hátán borzasztóan pontatlanul lövöldözik. Persze nem tudni, hogy a robot lőtt-e, vagy egy ember távirányítóval.

De nem kell ahhoz gépfegyver, hogy hirtelen nem tűnjön olyan aranyosnak a robotkutya. Elég volt, hogy a New York-i rendőrség átnevezze Spotot Digidogra, kékre fesse, és az emberek azonnal tiltakozni kezdtek ellene. Míg a rendőrség szerint a robot (főleg rendőr) életeket menthet, addig az emberek attól tartottak, hogy a túlkapásokról és brutalitásról is híres rendőrség nem minden esetben az állampolgárok érdekeit szem előtt tartva vetné azt be. A rendőrség végül 2021 áprilisában bejelentette, hogy idő előtt nyugdíjazzák Digidogot.

Kínában a szigorú lezárások idején megafont szigszalagoztak egy robotkutyára, ami így a kihalt sanghaji utcákat járva hirdette, hogy mindenki maradjon otthon, mosson kezet és ellenőrizze rendszeresen, hogy nincs-e láza.

Persze nem csak rosszra lehet használni ezeket a robotokat. Spotot vetették már be építkezéseken, olajfúró-tornyokon, sőt, Csernobilban is. Nagyon jól kezelik az akadályokat, a rossz terepviszonyokat, és ha speciális mérőeszközöket raknak rájuk, még az előtt észlelhetnek magas sugárzást vagy gázszivárgást, hogy bárkinek vagy bárminek baja esne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!