Átadták Komondort, az ország legerősebb szuperszámítógépét, amivel a debreceni uszodát is fűtik

2023. január 13. – 14:38

Átadták Komondort, az ország legerősebb szuperszámítógépét, amivel a debreceni uszodát is fűtik
Magyarország legerősebb szuperszámítógépe Debrecenben az átadás napján, 2023. január 13-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti kampuszán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe – tudósított az MTI.

A KIFÜ elnöke, Spaller Endre az átadáskor elmondta: a szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye öt petaflops, ami másodpercenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg. A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál. A berendezést az egész országban fogják használni háromnegyed részben kutatók, de 20-25 százalékban a vállalkozásoknak is a rendelkezésükre áll – mondta.

A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít majd, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, az asztronómia vagy az autóipar. A Komondor bővíthető, a további felhasználói igényeket is ki tudja majd elégíteni.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte: az első, jóval kisebb teljesítményű szuperszámítógépet 2011-ben helyezték üzembe az egyetemen, akkor hetven kutató kezdte meg a munkát a berendezéssel. „Ma már csak az egyetemükön több mint száz kutató használja a szuperszámítógépet, amely a DE kezelésében van, de az egész ország tudományos infrastruktúráját szolgálja” – fűzte hozzá.

Debrecen polgármestere, Papp László azt emelte ki, hogy a tudomány és a gazdaság mellett energetikai szempontból is fontos a városnak a Komondor. A szuperszámítógép működtetésével keletkező hőt használják ugyanis a jövőben a debreceni sportuszoda fűtésére. Az ehhez szükséges infrastruktúrát most építik ki, így leválhat a távfűtésről.

Hogy a BVSC-nél milyen megoldást választottak az uszoda fűtésére, arról itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!