Március 31. után vége az ingyenes mobilnetes Facebooknak és Messengernek

2023. január 10. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás, tehát ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették. Közérthetőbben, vége az ingyenes facebookozásnak, messengerezésnek, whatsappozásnak, ahogy az Instagram pörgetése, a Spotify hallgatása vagy navigációs programok használata közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Az Európai Unió már évekkel korábban is kifogásolta azt a gyakorlatot, hogy egyes díjcsomagokban megkülönböztettek egyes platformokat és alkalmazástípusokat, amelyekre úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók. Tehát nem számították be az adatkeretbe például a Facebook, egyes csetalkalmazások és streamingoldalak használatánál elfogyasztott adatot, hogy ezzel is vonzóbbá tegyék a csomagjaikat.

2022 júniusában az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak. Egyébként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is ezt az álláspontot képviselte 2017-től, majd a BEREC döntésének hatására, 2022 őszén határozatban kötelezte a három érintett mobilszolgáltatót (Magyar Telekom, Yettel, Vodafone), hogy 2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését, 2023. március 31-ig pedig gondoskodniuk kell arról, hogy megszüntessék vagy módosítsák azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen zero rating opció, írta a Hwsw.hu.

A három mobilszolgáltató közül kettőnél könnyen megtalálható az a tájékoztató, amely a nullás díjszabás kivezetéséről szól, sőt a Magyar Telekom még azt is részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál. A Messengerben 100 üzenet elküldése még fel sem fog tűnni, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó, a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájt, de egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelenthet, míg a Spotifyon egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!