Amerikai iskolák nagy techcégeket pereltek be, szerintük ők felelősek a tanulók pszichés problémáiért

2023. január 10. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

A seattle-i állami iskolai körzet pert indított több nagy amerikai technológiai vállalat ellen, azt állítva, hogy ezek a cégek felelősek a diákok „egyre súlyosbodó pszichés egészségügyi problémáiért”, és hátráltatják az iskolákat az oktatási feladataik elvégzésében – írja a Reuters.

A Google, a Facebook, a Snapchat és a TikTok anyavállalatai ellen benyújtott bírósági kereset azt állítja, hogy a termékeiket tudatosan úgy tervezték, hogy a fiatalokat a platformjaikhoz kössék, és az iskolai körzet szerint ez negatív hatással van a diákok pszichés egészségére.

Az iskolai körzet, amely közel ötvenezer diákkal Washington állam legnagyobbja, a keresetben azt állítja, hogy a cégek „sikeresen kihasználták a fiatalok sérülékeny agyát”, hogy maximalizálják a platformjaikon töltött időt, tovább növelve a profitjukat.

„A pszichés problémákkal küzdő diákok rosszabbul teljesítenek, ami arra késztette az iskolákat, hogy lépéseket tegyenek, többek között a tanárokat képezzék ki az ilyen tünetek felismerésére és kezelésére, valamint figyelmeztessék a diákokat a közösségi média veszélyeire. (…) A platformok jelentős mértékben hozzájárultak a fiatalok pszichés egészségügyi válságának kialakulásához, egyre többen küzdenek szorongással, depresszióval, önkárosító és öngyilkossági gondolatokkal” – áll a keresetben, amelyben pénzbeli kártérítést és egyéb szankciókat is követelnek, írja a CNN.

A Facebook anyavállalata, a Meta közleményében reagált az ügyre. Azt írták, hogy több mint harminc eszközt fejlesztettek ki a tizenévesek és családjaik támogatására, és továbbra is szorosan együttműködnek a szakértőkkel, a politikai döntéshozókkal és a szülőkkel.

A Google azt közölte, hogy a platformjaikon „erős védelmet és dedikált funkciókat vezettek be a gyerekek jólétének érdekében”, míg a Snapchat azt kommunikálta, hogy több mentális egészségügyi szervezettel is együttműködnek, és hogy számukra a felhasználóik jóléte a legfontosabb prioritás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!