Egy japán kutatás szerint összefüggés lehet a libidó és a hosszú élet között

2022. december 20. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új kutatás szerint érdekes összefüggés lehet a libidó és a hosszú élet között. Az adatok alapján úgy tűnik, a szexuális vágy hiánya kapcsolatba hozható a magasabb halálozási kockázattal Japán egyik prefektúrájában – írja az IFLScience.

A Jamagata Egyetem kutatói a PLOS One folyóiratban publikálták a tanulmányukat. A kohorszvizsgálat során 20 969 negyven év feletti ember (8558 férfi és 12 411 nő) adatait vizsgálták meg prospektív módon, akik 2009 és 2015 között éves egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt Jamagata prefektúrában. Ezután felmérték szexuális érdeklődésük szintjét, valamint a rákban, szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkező halálozásuk kockázatát. A szexuális érdeklődést önbevallásos kérdőívvel mérték fel, a mintában a férfiak 8,3 százaléka és a nők 16,1 százaléka jelezte a szexuális érdeklődés hiányát.

„Bár a szexuális aktivitás és a szexuális elégedettség az idősebb korosztályok pszichológiai egészségét és jólétét javítja, eddig még nem vizsgálták a szexuális érdeklődés és a hosszú élettartam közötti összefüggést. Ez a tanulmány az első, amely prospektív módon vizsgálja a szexuális érdeklődés és a teljes halálozás, valamint a szív- és érrendszeri és a rákos halálozás közötti összefüggéseket egy közösség tagjai körében” – írták a tanulmány szerzői.

A vizsgált időszakban 503 személy halt meg, 67 halálesetet szív- és érrendszeri betegség okozott, 162 pedig rák miatt következett be. A Kaplan-Meier-elemzés azt mutatta, hogy a szexuális érdeklődéssel nem rendelkező férfiak körében szignifikánsan magasabb volt a teljes halálozás és a rákhalálozás kockázata. Ez még azután is igaz maradt, hogy az életkort, a különböző betegségeket, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testtömegindexet, az iskolázottságot, a családi állapotot, de még a nevetés gyakoriságát is bevonták a modellelemzésbe.

Bár a vizsgálatban részt vevő nők több mint kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be alacsony szexuális vágyról, mint a férfiak, azonban a kutatók náluk nem találtak kapcsolatot az alacsony libidó és a halálozás között.

A kutatók nem kifejezetten azt keresték, hogy a magasabb szexuális vággyal rendelkezők tovább élnek-e, csupán megállapították, hogy valamilyen szintű kapcsolatot találtak a kettő között. Spekulatív magyarázattal is szolgáltak erre: megjegyzik, hogy „a férfiak érdeklődésének hiánya összefügghet az egészségtelen életmóddal”. Köztudott, hogy a mentális egészségi állapotok, például a depresszió is hatással lehet az emberek libidójára, és összefüggésbe hozható a halálozással. A kutatók végkövetkeztetése mindenesetre az, hogy a tanulmány eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szexuális érdeklődés fenntartása pozitív hatással van a hosszú életre, különösen a férfiak esetében.

Ha ez így is van, az mindenképp furcsának tűnik, hogy a nőknél viszont nem találtak ilyen kapcsolatot. Azt is fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány csak Japán egy prefektúrájában élő embereket vizsgált, ami azt jelenti, hogy a következtetések nem feltétlenül érvényesek a világ többi részére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!