Több mint félmilliárd dollár büntetést kell fizetnie a Fortnite-nak a játékosok megtévesztéséért

2022. december 19. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

520 millió dollár büntetést kell fizetnie a Fortnite-ot kiadó Epic Games stúdiónak, amiért az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megállapította, hogy megtévesztették a játékosaikat és megsértették a kiskorúak magánélethez való jogát is. Ez az FTC történetének valaha volt legnagyobb kiszabott bírsága.

A kiemelkedően magas büntetést többek között azért kapta a részben kínai tulajdonban lévő Epic, mert:

  • 13 év alatti felhasználók adatait is tárolták, követték és rögzítették;
  • a 13 év alattiaknál az alapbeállítás része, hogy bárki ráírhat vagy voicechatelhet kiskorúakkal;
  • illetve rengeteg játékost manipulált a játék szükségtelen pénzköltésre.

Az első kettőért 275 millió dolláros büntetés járt, és a jövőben az alapbeállításoknál kötelezően ki kell kapcsolni a 13 év alattiaknál a voicechat és üzenetküldés funkciókat. A büntetés többi részét a játék monetizációs rendszere miatt kapták.

A Fortnite alapvetően ingyenes, a bevétele nagyon komoly részét így mikrotranzakciókkal szerzik, például valódi pénzért megvehető skinekkel, vagyis a játszható karaktereinknek vehetünk új ruhákat, külsőt, frizurát és hasonlókat. A vizsgálat szerint a Fortnite szándékosan úgy alakította ki a rendszert, hogy a felhasználók böngészgetés közben véletlenül tudjanak pénzt költeni, majd igyekeztek elrejteni azt az opciót, hogy a játékos visszakérje a pénzét. Ami ennél is súlyosabb, hogy

ha valakinek esetleg mégis sikerült így visszaszereznie a pénzét, annak a játékosnak az Epic gyakran letiltotta a profilját, így nem tudta használni a játékot és azokat az elemeket, amikért valódi pénzt fizetett.

Az ezért kiszabott 245 millió dolláros büntetésből azokat kárpótolják, akik akaratuk ellenére költöttek pénzt a Fortnite-ban. Az Epic a blogján reagált a döntésre, és alapvetően konstruktívan állnak az ügyhöz, bár megjegyzik, hogy az ítélet inflexiós pontot jelent az online játékok és mikrotranzakciók világában, és a jövőben a fejlesztőknek az egész rendszert újra kell gondolniuk, mert hamarosan felborul a status quo.

A Fortnite-nak az alábbi funkcióktól kell megválnia a jövőben, vagy teljesen át kell alakítania azokat:

  • a fizetési adatok automatikus elmentése,
  • egy gombnyomásos vásárlások,
  • a pénzvisszatérítést kérő felhasználók letiltása,
  • az önálló pénzvisszatérítési opciók hiánya,
  • illetve a 13 év alatti játékosok pénzköltésének korlátozatlansága.

(Kotaku)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!