Megtalálhatták az okát, miért leszünk könnyebben betegek a hidegben

2022. december 7. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tanulmány készítői felfedeztek egy biológiai magyarázatot arra, hogy miért gyakoribbak a felső légúti megbetegedések a hidegebb évszakokban, írja Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő a vakcinációval is foglalkozó Facebook-csoportjában.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban megjelent tanulmány középpontjában az úgynevezett EV-raj áll. Ez egy korábban azonosított és leírt immunválasz, aminek a lényege az, hogy baktériumok belélegzésekor folyadékkal teli zsákocskák, úgynevezett extracelluláris vezikulumok, vagy EV-k áramlanak ki, és veszik körbe a kórokozót. Mint egy darázsfészek, a neve is innen jön.

Ezek a zsákocskák antibakteriális fehérjéket juttatnak el a nyálkahártyán keresztül az orr elülső részétől annak hátulsó részébe a légutak mentén, ami aztán megvédi a többi sejtet is a baktériumoktól, mielőtt azok túl messzire bejutnának a szervezetbe – írja Dobson.

A most megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy vírusok esetén ezek a zsákocskák egyfajta csaliként viselkednek, hogy a kórokozó ne az orrsejteken telepjen le, hanem az EV-ken. A tanulmány készítői megkértek egy csapat önkéntest, hogy negyed órára menjenek egy 4,4 Celsius-fokra hűtött térbe, majd utána vizsgálták meg az EV-reakciókat. Az önkénteseken és az orrszöveteken végzett minta is ugyanazt mutatta:

„A kiválasztott zsákocskák mennyisége közel 42 százalékkal csökkent, és az EV-kben lévő vírusellenes fehérjék is károsodtak”

– foglalja össze a konklúziót Dobson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!