Az amerikai motoros összejövetelek idején megugrik a szervátültetések száma

2022. november 29. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss amerikai tanulmány szerint összefüggés figyelhető meg a nagy motoros összejövetelek és a szervátültetések számának regionális növekedése között. A JAMA Internal Medicine című szaklapban november 28-án megjelent kutatás azt mutatja be, hogy azokban a régiókban, ahol 2005 és 2021 között a legnagyobb motoros felvonulásokat tartották az Egyesült Államokban, ott átlagosan 21 százalékkal több szervdonor volt naponta, mint az összejövetelt közvetlenül megelőző és követő napokon – írja az EurekAlert.

Az olyan nagyszabású, több napon át tartó motoros felvonulások, mint például a floridai Daytona Bike Week vagy a dél-dakotai Sturgis Motorcycle Rally több százezer látogatót vonzanak, és a résztvevők gyakran nagy távolságból érkeznek ezekre a rendezvényekre. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen motoros összejövetelek a közúti balesetekből eredő traumás sérülések és halálesetek számának növekedésével járnak együtt.

Ennek egyik fő oka, hogy a motoros találkozókat általában vidéki területeken vagy kisvárosokban tartják, ahol a közlekedési infrastruktúrát sokkal kisebb forgalomra tervezték. Az adatok szerint a balesetet szenvedő motorosok általában idősebbek, férfiak és valószínűleg kockázatos magatartást tanúsítanak, például alkoholt fogyasztanak vezetés előtt – idézett egy 2021-es elemzést a Bloomberg.

Motorosok vonulnak végig a floridai Daytona Beachen 2019. március 8-án, a Bike Week nyitónapján – Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP
Motorosok vonulnak végig a floridai Daytona Beachen 2019. március 8-án, a Bike Week nyitónapján – Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP

Az új tanulmány szerzői, a Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital kutatói több mint 10 ezer szervdonor és 35 ezer transzplantációban részesülő személy adatait elemezték azokban a régiókban, ahol a találkozókat rendezték. Kiderült, hogy azokon a napokon, amikor a motoros összejöveteleket tartották, 406 szervdonor és 1400 beültetésre váró beteg volt az eseményekhez közeli régiókban, míg a gyűlések előtti és utáni négy hétben összesen 2332 szervdonor és 7714 beültetésre váró beteg volt ezeken a helyeken.

„A szervadományozás és a transzplantációk kiugrása, amelyet elemzésünkben találtunk, nyugtalanító – még ha nem is teljesen meglepő –, mert a megelőzhető halálesetek elkerülésének rendszerszintű kudarcát jelzi, ami tragédia. Egyértelműen szükség van az ilyen rendezvényekkel kapcsolatos jobb biztonsági protokollokra” – mondta David Cron, a Massachusetts General Hospital sebészeti klinikai munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. Cron azt is megjegyezte, hogy a rendelkezésre álló adatok nem voltak elég részletesek ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy a donorok motorkerékpáros balesetben vagy személygépkocsiban vesztették-e életüket.

„Fontos, hogy a transzplantációs közösségek azokon a helyeken, ahol ilyen eseményeket tartanak, tisztában legyenek azzal, hogy ezekben az időszakokban megnövekedhet a szervdonorok száma. A szervadományozást gyakran az élet ajándékának nevezik, és gondoskodnunk kell arról, hogy ezt ne pazaroljuk el, és egy tragikus halálesetet olyan eséllyé tudjunk változtatni, amellyel potenciálisan életeket menthetünk meg” – tette hozzá Cron.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!