A gázlángozást választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár

2022. november 28. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

A gázlángozást (angolul gaslighting) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár – írja az MTI. A szótár az év szavát az alapján választja ki, hogy hányszor kerestek rá az interneten az adott szóra, miután kizárja azokat a szavakat, amikre minden évben nagyon gyakran keresnek rá az emberek.

2022-ben 1740 százalékkal gyakrabban kerestek rá a gázlángozás szóra, mint egy évvel korábban. Viszont a korábbi évek szavaival szemben ez az érdeklődés nem köthető egy bizonyos kiváltó eseményhez.

„Nagyon meglepett, milyen gyorsan nőtt az érdeklődés a szó iránt az angol nyelvben, különösen az elmúlt négy évben” – mondta Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője. „Egy olyan szóról beszélünk, amelyre az év minden egyes napján sokan rákerestek” – tette hozzá.

A Merriam-Webster definíciója szerint a gázlángozás egy ember tartósan fennálló pszichológiai manipulációja. A gázlángozás következtében az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatai, emlékei vagy valóságészlelése érvényességét, ami zavarodottsághoz, az önbizalom és az önértékelés elvesztéséhez vezet. A gázlángozás következtében az áldozat érzelmileg és mentális is instabillá válik, miközben függőségi viszonyba kerül az elkövetővel. A gázlángozás jelensége előfordulhat párkapcsolatban, a médiában, a gazdasági és politikai életben is, illetve az egészségügyben is, amikor is egy egészségügyi szakember azzal rázza le a beteget, hogy csak bebeszéli magának a tüneteket vagy a betegséget. Arról, hogy pontosan mit takar a gaslighting, mi is történik akkor ha valakit gázlángolnak, milyen személyiségtípusokhoz köthető, és mit tehetünk ellene, ebben a cikkben írtunk.

Idén a tíz leggyakrabban keresett szó között megtalálható az oligarcha, az omikron, a razzia és az eltörléskultúra (cancel culture). A tavalyi év szava a vakcina volt.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!