Greenpeace: Óránként öt futballpályányi erdő tűnik el a Kárpátokban

2022. november 23. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace legfrissebb jelentése szerint a Kárpátok erdeiben a nemzeti parkokban és Natura 2000 területeken is intenzív fakitermelés zajlik, miközben a nem védett, öreg erdők megmaradt foltjait is pusztítják. A zöldszervezet műholdfelvételek elemzése során arra a következtetésre jutott, hogy óránként átlagosan több mint öt futballpályányi (4 hektárnyi) erdő tűnik el a Kárpátokban zajló fakitermelések miatt. A teljes jelentés, amit a Greenpeace az ENSZ Biodiverzitás Egyezmény részes feleinek konferenciájára (CBD COP15) készített, angolul itt olvasható, a magyar nyelvű összefoglaló pedig itt.

A jelentés szerint az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés miatt, ami kétszer akkora, mint Párizs, Berlin, Róma, Budapest, Brüsszel és Varsó területe együttvéve.

Magyarországon az Északi-középhegység, amely a Kárpátok része, szintén tele van tarra vágott foltokkal. Sőt, Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol még a fokozottan védett erdőkben is gazdasági célú fakitermelés zajlik – írja a szervezet.

A Greenpeace számításai szerint a Kárpátok erdeinek csupán 3 százaléka olyan terület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés, és ahol tilos az új erdészeti utak építése. A szervezet szerint ha az Európai Unió el akarja érni a Biodiverzitás Stratégiájában2030-ra kitűzött céljait (miszerint a szárazföldi és vízzel borított területek 10 százaléka fokozottan védett lesz), azonnali intézkedéseket kellene tennie a Kárpátok védelmének érdekében.

Az 1500 kilométer hosszan elnyúló, nyolc országot átszelő hegylánc ugyanis „ékes példája” az erőtlen természetvédelemnek, mert annak ellenére, hogy a biológiai sokféleség tekintetében Közép-Európa legfontosabb területe, a különböző fokú védelem alatt álló (papíron a Kárpátok erdeinek fele a Natura 2000 hálózat része, és az erdők többsége a 90-es évek óta valamilyen szintű védelem alatt áll) erdeiben is agresszív fakitermelés zajlik. „A fokozottan védett erdőrezervátumokat és a teljesen beavatkozásmentes érintetlen zónákat kivéve az összes eddigi természetvédelmi intézkedés kudarcot vallott. Egyik sem tudta megállítani a gyorsuló erdőirtást.”

Az erdők helyzete Magyarországon is egyre rosszabb: „Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol még a fokozottan védett területeken is gazdasági célú fakitermelés zajlik. Ezt tovább súlyosbítja a kormány augusztusban kiadott tűzifarendelete, ami fellazította a fakitermelés természetvédelmi korlátozásait, és még most is érvényben van” – írja a jelentés.

A Greenpeace arra figyelmeztet, ha a mostani ütemben zajlik tovább a pusztítás, akkor a 2000-es években még meglévő erdőborítottság 20 százaléka el fog tűnni 2050-re.

A szervezet ezért petícióval egybekötött nemzetközi kampányt indított, mellyel felszólítja az Európai Bizottságot és a nemzeti hatóságokat, hogy sürgősen dolgozzanak ki egy nemzeteken átívelő cselekvési tervet, és biztosítsák a végrehajtásához szükséges uniós pénzügyi forrást is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!