A Covid-tagadás kapudrog az összeesküvés-elméletekhez

2022. november 17. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Akik úgy vélik, hogy a Covid-19 világjárvány átverés volt, nagyobb valószínűséggel hisznek mindenféle más összeesküvés-elméletben is – állítja egy új tanulmány, amit többnyire a Columbusban található Ohio Állami Egyetem kutatói jegyeznek. A kutatók a PLOS One folyóiratban közölték eredményeiket.

Az olyan összeesküvés-elméletek, mint a holdraszállás megkérdőjelezése vagy a háttérhatalmakban való hit, általában az irányítás elvesztése fölötti félelemben vagy a bizonytalanság érzésében gyökereznek. Ebből a szempontból egy világjárvány ideális helyzet. „A Covid-19 pandémia által okozott károk fokozták az emberek szorongását, bizonytalanságát, a tehetetlenség érzését, és súrlódásokat okoztak a különböző társadalmi csoportok tagjai között. Az ilyen körülmények szinte tökéletesek az összeesküvés-elméletek elterjedéséhez” – írták a kutatók a tanulmányban.

Covid-oltás-ellenes tüntetés januárban Londonban – Fotó: Guy Smallman / 2022 Guy Smallman
Covid-oltás-ellenes tüntetés januárban Londonban – Fotó: Guy Smallman / 2022 Guy SmallmanA kutatók két felmérést végeztek el. Az elsőben nagyjából ötszáz embert kérdeztek meg az Egyesült Államokban 2020 júniusában. A résztvevőket kérdezték általában az összeesküvés-elméletekről, illetve arról is, hogy mennyire hisznek a Covid-19-cel kapcsolatos konteókban. Hat hónappal később ugyanezekkel az emberekkel felvettek még egy kérdőívet. Azok az alanyok, akik úgy vélték, hogy „a Covid-19-et szándékosan hozták a világra sötét célokból” vagy hogy „a Covid-19 súlyosságát eltúlozták”, nagyobb valószínűséggel hittek más konteókban is, például abban, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztást elcsalták. Ez az összefüggés még akkor is fennállt, amikor a kutatók kontrollálták a politikai alaporientációt.

A második felmérésben több mint kétezer brit embert kérdeztek meg arról, hogy mennyire értenek egyet a következő állítással: „Úgy vélem, sok nagyon fontos dolog történik a világban, amit elhallgatnak a közvélemény elől.” A tanulmány szerzői szerint ez a mondat jelzi az összeesküvés-elméletek elfogadására való hajlandóságot. Egy második időpontban megkérték az alanyokat, hogy mondják el, mennyire hisznek a Covid-19-konteókban. A későbbiekben hosszabb időszakok elteltével többször is feltették a résztvevőknek az első kérdést. Az első felméréshez hasonlóan a Covid-konteókban való hit előre jelezte az általános összeesküvés-elméletek elfogadásának későbbi növekedését.

Az eredmények alátámasztják azt az elképzelést, hogy a Covidról szóló összeesküvés-elméletek egyfajta kapuként szolgálhatnak más furcsa hiedelmekhez, de a további kutatásoknak fel kell mérniük, hogy ugyanez a hatás igaz-e más összeesküvés-elméletekre is, például arra az elképzelésre, hogy a 9/11-es támadásokat megrendezték – jegyezték meg a tanulmány szerzői. A Covid-szkepticizmus egyébként az oroszbarátsággal is mutat összefüggést, erről nyáron írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!