Egy tanulmány szerint több mint felére csökkent a férfiak spermiumszáma ötven év alatt

2022. november 16. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy világszerte csökken a férfiak spermaszáma és -koncentrációja. Az elmúlt 46 évben a spermaszám több mint a felére esett vissza, állítja az izraeli Hagai Levine professzor által vezetett kutatócsoport tanulmánya.

„Súlyos problémával állunk szemben, és ha ez nem enyhül, az az emberiség túlélését veszélyeztetheti” – mondta Levine.

A tanulmányukhoz Dél-Amerikában, Ázsia és Afrika adatainak metaanalíziséből – 53 ország 57 ezer férfijának adatáról van szó – , arra jutottak, hogy a korábban már felmért Európához és Észak-Amerikához, Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan ezekben a régiókban is csökkent a spermaszám. A kutatás szerint a spermaszám összesen 62,3 százalékkal csökkent 1973 és 2018 között.

Levine-ék azt állítják, hogy 1972 óta a spermakoncentráció átlagosan 1,16 százalékkal csökken évente, de az ütem gyorsulni látszik, hiszen az adatokból olyan következtetést vontak le, hogy 2000 után 2,64 százalékra ugrott az éves csökkenés aránya.

A tanulmány arra a kérdésre nem kereste a választ, hogy mi áll a csökkenés hátterében, de Levine szerint a környezetünk és életmódunk felelős ezért. Úgy gondolja, hogy a mindennapokban használt vegyszerek miatt csökkenhet globálisan a termékenység, de például a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a rossz táplálkozási szokások is ilyen irányba hathatnak.

A spermiumkoncentrációt és – számot nemcsak termékenységi szempontból érdekes vizsgálni, az alacsonyabb értékek a halálozási kockázatokkal is összefüggésben lehet, mondta Levine. Növekedhet például a hererák és néhány születési rendellenesség aránya is.

A tanulmányt van, aki kritikával fogadta. Allan Pacey, a Sheffield Egyetem andrológus professzora szerint a most megjelent publikáció módszerével nincs semmi gond, de szerinte az adatok pontosságával lehetnek gondok. Pacey azt mondta, a spermiumok megszámlálása technikailag nehezen kivitelezhető, és ő így inkább azt sejti, hogy a mostani számokban jórészt a technikai fejlődést látszódik, egyszerűen ma már megbízhatóbb adatokat lehet kinyerni, mint évtizedekkel ezelőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!