Élesztővel és baktériumokkal, állati fehérjék utánzásával menthetjük meg a bolygót egy klímavédelmi csoport szerint

2022. november 12. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy London méretével azonos területen megoldható lenne a Föld élelmezése, a korábbi mezőgazdasági területeket pedig visszaadva a természetnek jelentősen csökkenthető lenne a felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátása. A kulcs a precíziós fermentálás lehet, állítja a Reboot Food kiáltvány.

Egy tanulmány szerint a bolygó üvegházgáz-kibocsátásnak legalább 16,5 százalékáért a haszonállat-tartás felelős. A Reboot Food más környezeti ártalmakat is az állattenyésztésnek tud be, szerintük erdőirtások 80 százaléka legelőterületek nyerése miatt történik, és az édesvízkivételek 70 százaléka is ehhez az ágazathoz köthető, miközben jelentős fajpusztulást is okoz.

Ha lemondunk az állati fehérjékről, akkor egy sor káros hatás kiküszöbölhető lenne . Nem véletlenül léteznek már olyan kis mennyiségű állati fehérjét tartalmazó diéták, amelyek a bolygónak és nekünk is jó tesznek, de a Reboot Food magát az élelmiszer-előállítást is megreformálná egy most még futurisztikusnak ható módszerrel.

A mozgalom szerint a kulcs a precíziós fermentáció lehet, amely rohamosan fejlődik, és már most is használják nagy mennyiségben tejoltók és inzulin előállítására. A génszerkesztésen alapuló, élesztőket és baktériumokat használó technológiával már olyan fehérjéket is elő lehet állítani, amelyek biológiailag azonosak az állatoktól származó proteinekkel.

A precíziós erjesztéshez nincs szükség nagy földterületekre, csak hatalmas tartályokra, a kampányolók szerint közel 41 ezerszer hatékonyabban lehet azonos mennyiségű fehérjét előállítani, mint amit a marhahúságazat produkál. A fehérje előállításához szükséges energiát, szél-, nap- és atomenergiából biztosítanák, amivel még inkább csökkenthető a karbonlábnyom.

A Reboot Food úgy látja, hogy csak forradalmi változásokkal érhető el az átállás, és ehhez elég durván belenyúlnának a megszokott piaci folyamatokba is. Azt kérik a kormányoktól, hogy a GDP-jük 2,5 százalékát fordítsák az erjesztéses technológia támogatására, megtiltanák az állattenyésztés dotálását, ahogy a nagy földterületet igénylő állati termékek reklámozását is.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!