Hosszú idő után előkerült a Challenger űrsikló roncsának újabb darabja

2022. november 11. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint huszonöt év után találták meg az 1986-ban a fellövése után nem sokkal felrobbant Challenger űrsikló roncsának egy újabb darabját az Atlanti-óceánban Florida partjainál. Az űrrepülő darabját a History Channel búvárai találták meg az óceánban, a merülésről készült felvételek alapján pedig a NASA már meg is erősítette, hogy valóban a balsorsú Challenger maradványáról van szó – írja a CBS.

További részleteket egyelőre egyik fél sem közölt a most felfedezett roncsról, csak annyi derült ki, hogy a búvárok egy nagy, ember által alkotott objektumra figyeltek fel a tengerfenéken, amelyet részben betemetett a homok. A NASA-t azért értesítették a felfedezésről, mert a floridai Space Coasthoz való közelség, illetve az objektum kinézete, főleg a húszcentis négyzetekből álló háló miatt valószínűsíthető volt, hogy a Challenger egy darabjáról van szó.

Bill Nelson, az űrügynökség igazgatója azt mondta, noha a Challenger katasztrófája már majdnem 37 éve történt, sokaknak, így például neki is olyan, mintha tegnap lett volna. Szerinte ez a felfedezés lehetőséget biztosít arra, hogy ismét megálljanak egy kicsit, emlékezzenek az elhunyt űrhajósok örökségére és arra, hogy a tragédia hogyan változtatta meg őket. A Challenger 1986. január 28-án, mindössze 73 másodperccel a fellövése után robbant fel, a hivatalos indoklás szerint a szokatlanul hideg idő miatt. A fedélzeten hét űrhajós utazott, mindannyian életüket vesztették.

A NASA azt egyelőre még nem tudja, hogy mi lesz a most felfedezett darab sorsa, de az biztos, hogy valamilyen módon a tragédiában meghalt űrhajósoknak állítanak majd vele emléket. A Challenger eddig felfedezett darabjaiból korábban volt kiállítás a Kennedy Űrközpontban, 2017-ben pedig a Nemzetközi Űrállomásra juttattak el egy, a roncsból kiemelt focilabdát, amelyet a Challenger legénységének tagja, Ellison S. Onizuka a focista lánya miatt vitt magával. Az űrsikló most előkerült darabjának felfedezését is tartalmazó filmet a History Channel november 22-én mutatja majd be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!