Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltáson dolgozik a Pfizer–BioNTech

2022. november 3. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Influenza és koronavírus elleni kombinált védőoltás kifejlesztésébe kezdett a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat – idézte az MTI a két gyógyszergyártó cég bejelentését.

Az egydózisú vakcinát a Pfizer mRNS-alapú influenzaoltásának és a két vállalat által előállított, a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett emlékeztető oltásának kombinálásával tervezik létrehozni.

„A hatóanyagok kombinálásával szeretnénk megteremteni a lehetőséget rá, hogy az emberek egyszerre két, súlyos, légzőszervi betegség ellen is védekezhessenek” – mondta Ugur Sahin, a BioNtech társalapítója.

A kezdeti fázisban lévő kutatás során elsősorban azt vizsgálják, hogy a kombinált oltás mennyire biztonságos, mekkora az immunválaszt kiváltó képessége, valamint azt, hogy az emberi szervezet mennyire tolerálja a vakcina hatóanyagait.

A BioNTech szponzorálásával az Egyesült Államokban zajló kutatáshoz a gyógyszercégek száznyolcvan, legalább 18 és legfeljebb 64 év közötti önkéntest terveznek alkalmazni. Az első résztvevő a hét elején kapta meg az oltást.

A koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésében ugyancsak élmezőnyben lévő Moderna biotechnológiai vállalat az úgyszintén amerikai Novavaxszal közösen kezdett bele egy ugyanilyen, kombinált védőoltás kifejlesztésébe.

Itthon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint az elmúlt években a korlátozások és a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén várhatóan intenzívebben fog visszatérni. Az egyesület felhívja a figyelmet: az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak, a betegség elleni védekezés legjobb módja még mindig a védőoltás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!