A járvány után idén még erősebben tér vissza az influenza

2022. október 13. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének közleménye szerint az elmúlt években a korlátozások és a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén várhatóan intenzívebben fog visszatérni. Az egyesület felhívja a figyelmet: az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak, a betegség elleni védekezés legjobb módja még mindig a védőoltás.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők és a 65 éven felüliek.

Az influenzaszezon kezdete itthon általában október vége, november eleje, de a közlemény szerint „már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál, különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel”. Közrejátszik ebben a hűvösebb, csapadékosabb idő is.

„A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mivel az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban, így az influenzavírus terjesztésében is kiemelt szerepet játszanak”

– fogalmazott dr. Havasi. A tanulmányok szerint ráadásul a gyermekek szervezete hosszabban üríti a vírust, akár tíz napon túl is fertőzhetnek. Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. A védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban érdemes beadni.

Mint az egyesület írja: „Sajnos Magyarországon még mindig sokan nem veszik komolyan az influenza elleni védekezés fontosságát.” Egy tavalyi kutatás szerint a magyarok kevesebben oltatják be gyermekeiket, mint magukat, összesen 27 százalék kéri legalább néha a vakcinát gyermekének.

Sokan tartanak a lehetséges mellékhatásoktól, de a szülők 7 százaléka például azért nem oltatja be a gyermekét, mert tart az injekciós tűtől. Dr. Havasi szerint azonban előbbire megoldás, hogy szigorú az itthoni szabályozás, utóbbira pedig az, hogy létezik már tű nélküli vakcina (orrspray formában).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!