Meteoroid csapódott a Marsba, a kráterből vízjég került a felszínre

2022. október 28. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA InSight leszállóegysége tavaly december 24-én négyes erősségű marsrengést regisztrált, de a tudósok csak később tudták meg a rengés okát: egy meteoroid csapódott a Marsba az egyenlítő tájékán, ami szikla méretű vízjégdarabokat hozott a felszínre – írja a NASA beszámolója.

A tudósok a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda által készített előtte-utána képek elemzése közben vették észre az új, tátongó krátert. A meteoroid becslések szerint 5-12 méteres kiterjedésű lehetett. Az Amazonis Planitia nevű régióban történt becsapódás egy 150 méter átmérőjű és 21 méter mély krátert robbantott ki, a becsapódás után szétszóródó repeszek egy része 37 kilométerre is elrepült.

Az eseményt dokumentáló képek és szeizmikus adatok alapján a tudósok úgy vélik, hogy ez az egyik legnagyobb kráter, amelynek kialakulását a Naprendszerben valaha megfigyelték. A Marson számos nagyobb kráter is létezik, de ezek lényegesen régebbiek, és megelőztek minden Mars-missziót.

A Mars Reconnaissance Orbiter felvétele a 2021. december 24-én keletkezett marsi kráterről – Fotó: NASA/JPL-Caltech
A Mars Reconnaissance Orbiter felvétele a 2021. december 24-én keletkezett marsi kráterről – Fotó: NASA/JPL-Caltech

„Példátlan, hogy ilyen méretű friss becsapódást találtunk” – mondta Ingrid Daubar, a Brown Egyetem munkatársa, aki az InSight becsapódástudományi munkacsoportját vezeti. „Ez egy izgalmas pillanat a geológiai történelemben, és mi tanúi lehettünk ennek” – tette hozzá. Az eseményt leíró és annak hatásait vizsgáló tanulmányokat a Science című tudományos folyóiratban tették közzé a héten. A NASA szerint a felszín alatti vízjég létfontosságú erőforrás lesz a jövő űrhajósai számára. Kiemelték, hogy ilyen közel a marsi egyenlítőhöz még soha nem észleltek ilyen mélyen eltemetett vízjeget.

Az InSight űrszonda teljesítménye az elmúlt hónapokban egyébként drasztikusan csökkent a napelemtábláira rakódott por miatt. Az űrszonda várhatóan hat héten belül leáll, és ezzel a küldetés tudományos munkája véget ér. Az InSight a bolygó kérgét, köpenyét és magját tanulmányozza. A szeizmikus hullámok kulcsfontosságúak a küldetés szempontjából, és feltárták a Mars belső rétegeinek méretét, mélységét és összetételét.

A 2018 novemberi landolás óta az InSight 1318 marsrengést észlelt, köztük több olyan is volt, amelyet kisebb meteoroidbecsapódások okoztak. A tavaly decemberi becsapódásból eredő rengés volt azonban az első olyan megfigyelt rengés, amely felszíni hullámokat is keltett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!