Agyevő amőba miatt halt meg egy tinédzser az Egyesült Államokban

2022. október 22. – 08:57

Agyevő amőba miatt halt meg egy tinédzser az Egyesült Államokban
Naegleria fowleri amőba a gerincvelő-folyadékban, számítógépes illusztráció – Fotó: Kateryna Kon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Agyevő amőba miatt halt meg egy tinédzser Las Vegas környékén. Rendkívül ritka betegségről van szó, szakértők szerint pánikra semmi ok: az eset egyedül arra figyelmeztet, hogy nem árt az óvatosság a melegebb édesvízű tavak, folyók és források partján – írja a Guardian.

Az eddigi vizsgálatok alapján a közelebbről nem azonosított fiatal a Mead-tó meleg vizében fertőződött meg. A dél-nevadai egészségügyi hatóságok szerint a szeptember 30-i hétvégén kerülhetett kapcsolatba a mikroszkopikus organizmussal a Colorado folyó víztározójának arizonai oldalán, a Hoover-gát mögött. A körzet szerdán hozta nyilvánosságra az esetet, miután a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok megerősítették az okot.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) megerősítette, hogy a halált az agyevő amőba okozta. A Naegleria fowleri nevű organizmus jellemzően a 30 Celsius-fok körüli, meleg vizeket kedveli. Az organizmust eddig 25-46 Celsius fokos vizekben azonosították. Az amőba eddig az Egyesült Államok déli államaira volt jellemző, de az utóbbi években egyre több északi államban is feltűnt.

Az amőba az orrba jutva és az agyba vándorolva fertőzi meg az embereket. Olyan agyi fertőzést okoz, amelynek tünetei agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra emlékeztetnek. Kezdetben fejfájás, láz, hányinger vagy hányás jelentkezik, majd merev nyak, görcsök és kóma alakul ki.

A betegségre nincs ismert hatékony kezelés, és a diagnózis szinte mindig túl későn születik meg. A betegség így 97 százalékban halálos kimenetelű, viszont rendkívül ritka, és néhány alapvető szabály betartásával 99 százalékban elkerülhető – mondta Dennis Kyle, a Georgia Egyetem fertőző betegségekkel és a sejtbiológiával foglalkozó professzora.

A CDC 1962 óta mindössze 154 agyevő amőba által okozott fertőzést és halálesetet regisztrált az Egyesült Államokban – mondta Brian Labus, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem közegészségügyi karának kutatója. Az esetek csaknem fele Texasban és Floridában történt. Nevadában a mostani előtt csak egy esetet jelentettek.

Most sem látható kiugrás a megbetegedésekben, de az idei nagyon meleg nyár hatására több agyevő amőba terjedhetett el.

Labus szerint a haláleset miatt nem kell riadót fújni. A legjobb védekezés a megelőzés. Dennis Kyle professzor szerint az embereknek óvatosabbnak kell lenniük, ha melegebb vizekben vagy termálvizekben fürdenek, el kell kerülniük, hogy a víz az orrukba jusson. Ezért nem tanácsos beleugrani a vízbe, vagy fejjel belemerülni, és nem árt, ha orrdugót is használ az ember. Ha a fertőzött vizet lenyeli az ember, az nem fertőz, és a kórokozó nem terjed emberről emberre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!