Hatéves korukban kapnak először telefont a magyar iskolások

2022. szeptember 7. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az 5 és 11 év közötti iskolás gyerekek Magyarországon jellemzően 6 éves koruk körül kapnak mobiltelefont, általában SIM-kártya nélkül – derül ki a Yettel és az Xplora reprezentatív kutatásából.

A SIM-kártya nélküli telefonokat általában játékra és mesenézésre használják a gyerekek, akik átlagosan 8 éves koruk után kapnak bele kártyát, amivel korlátok nélkül tudják használni a telefonjukat. Tízből kilenc gyerek rendszeresen internetezik a telefonnal, wifi segítségével.

A szülők fele azért ad mobilt a gyereknek, hogy bárkit fel tudjon hívni, ha gond van. De négyből három szülő attól is fél, hogy a gyerek túl kicsi a mobilhasználathoz, a megkérdezettek 42 százalékát ez tartja vissza a készülékvásárlástól, közülük pedig 31 százalék attól fél, hogy felnőtteknek szóló tartalmat fog nézni rajta az iskolás. Tízből négy szülő pedig amiatt aggódik, hogy a telefon az aktív testmozgástól vonja majd el az időt.

A kutatás szerint a 10–11 éves korosztály 72 százalékának van SIM-kártyás okostelefonja, a felük már rendszeresen használ laptopot és tabletet is. Csak 5 százalék az, akinek semmilyen digitális eszköze nincsen.

A Yettel és az Xplora közös kutatása 500 fő megkérdezésével zajlott 2022. április 28. és május 5. között. A szülői minta reprezentatív azon háztartásokra, amelyekben 15 évesnél fiatalabb gyermekek élnek, településtípus és régió szerint. A gyermekek mintája reprezentatív az 5–11 éves gyermekekre nem, életkor és régió szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!