Elhalasztották a NASA új holdprogramjának kezdetét, később lövik fel a holdrakétát

2022. augusztus 29. – 14:37

frissítve

Elhalasztották a NASA új holdprogramjának kezdetét, később lövik fel a holdrakétát
Indulásra vár az Artemis–1 küldetés rakétája, az SLS – Fotó: Joel Kowsky / NASA / Handout / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Technikai probléma miatt el kellett halasztani a NASA második nagyszabású holdprogramjának, az Artemisnek a kezdetét. Az amerikai űrhivatal által épített eddigi legerősebb rakéta, a Space Launch System hétfőre tervezett rajtját a négy hajtómű egyikénél, tapasztalt hűtési probléma miatt, elsősorban elővigyázatossági okokból kellett eltolni. A halasztás után legkorábban pénteken indulhat el az Artemis–1.

A NASA-nak hétfőn két órája lett volna az előre meghatározott időjárási és egyéb körülmények alapján az Artemis–1 indítására, de magyar idő szerint 14.33 és 16.33 között nem adódott erre lehetőség. Eddig viszont el sem jutott a helyzet, már magyar idő szerint 13.23-kor, a hivatalos visszaszámlálás indítása előtt 40 perccel megállította az órát a NASA, hogy a szakemberei megoldást találjanak az első fokozat 3. számú hajtóművének nem megfelelő hűtésére. Korábban egyébként felfedeztek egy kisebb repedést is a két fő üzemanyagtartályt összekötő belső tartály pereménél, de önmagában ez nem adott volna okot a halasztásra.

Az eredetileg 10 percesre tervezett leállás több mint 1 órára nyúlt, de nem született megoldás, így a NASA az eredeti indítási ablak kezdete után pár perccel, 14.36-kor kénytelen volt elnapolni a fellövést.

A NASA közlése szerint a szinte, de nem teljesen megtankolt rakéta az elhalasztott indítás ellenére egy ideig a mostani állapotában marad, hogy a mérnökök minél több adathoz jussanak, és csak később kezdik majd lefejteni a már betankolt több millió liter üzemanyagot.

A NASA korábban öt nagyobb indítási ablakot jelölt meg az Artemis–1 számára, az első augusztus 23-6 között van, ebben aztán a mai, augusztus 29-i napra szűkítették az első lehetséges időpontot. A mai halasztás után legkorábban szeptember 2-án, pénteken 18.48-20.48 között indulhat az Artemis–1, ha akkor nem, akkor szeptember 5-én, magyar idő szerint 23.12 után készülhetnek erre egy 1,5 órás idősávban.

Ha egy héten belül nem tudják elindítani az Artemis–1-et, akkor szeptember 19. és október 4. között jöhet a következő nagyobb lehetőség, de előzetesen még későbbi dátumokat is megadtak a legrosszabbra készülve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!