Az oltásellenes osztrákok az USA-t és a NATO-t hibáztatják az orosz–ukrán háborúért

2022. július 26. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefüggést találtak az oltáselleneség és az orosz–ukrán háborúról vallott nézetek között bécsi kutatók. Azok körében, akik nem oltatták be magukat, jellemző, hogy az Egyesült Államokat hibáztatják az ukrajnai háborúért – derül ki a Bécsi Egyetem felméréséből, amit a Profil osztrák lap szemlézett.

A felmérés szerint azoknak a többsége, akik nem oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával, az Egyesült Államokat és nem Oroszországot tartja felelősnek az ukrajnai háborúért. Ez a csoport jellemzően a médiával és az állammal is nagyon bizalmatlan.

Lehetséges agresszorként Oroszország, Ukrajna, az EU, a NATO és az USA állt a válaszlehetőségek között. Az eredmény egyértelmű: a koronavírus ellen legalább egyszer vagy többször

oltott emberek túlnyomó többsége Oroszországot okolja az ukrajnai háborúért (88 százalék), az oltatlanok 66 százaléka viszont az Egyesült Államokat.

Magas arányban okolják a NATO-t is, de sokan vannak, akik szerint Ukrajna és EU a hibás a konfliktusért.

Az egyetem kutatói a járvány kezdete óta 1500 embert kérdeztek meg rendszeresen oltási hajlandóságukról, valamint a teszteléshez és a kötelező maszkhordáshoz való hozzáállásukról. A legutóbbi felmérésben azt is szerették volna kideríteni, hogy Ausztriában kit okolnak az ukrajnai háborúért.

„A Covidról és az orosz–ukrán háborúról szóló összeesküvés-elméletek hasonlóak. Mindig arról van szó, hogy van egy bizonyos elit, aki hazudik neked. Minden összeesküvés-elmélet alapvető építőköve az elitellenesség” – magyarázza a kutatást a Jakob-Moritz Eberl, kommunikációs szakember.

A cikk rövid betekintést is nyújt az egyik oltásellenes kispárt, az MFG (Menschen – Freiheit – Grundrechte, azaz Emberek – Szabadság – Alapjogok) Telegram-csoportjába is, ahol a beszélgetésekből egyértelműen kiderül: a többség Oroszországgal van a háborúban. Sorra küldik egymásnak az orosz zászlókat, és olyan mondatokkal biztatják egymást, mint a „soha nem szállnék szembe az orosz elnökkel. Nem félelemből, hanem iránta érzett tiszteletből!”.

Azzal, hogy nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon is kéz a kézben jár a Covid-szkepticizmus és az oroszbarátság, ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!