Több mint ezerhektárnyi koalaélőhelyet irthat ki egy új ausztrál szénbánya

2022. július 19. – 07:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezerhektárnyi koalaélőhelyet irthatnak ki egy új szénbánya nyitásával az ausztráliai Queensland államban – írja a Guardian.

Annak ellenére, hogy a koalákat, valamint az óriás repülőerszényes állatokat is nemrégiben veszélyeztetettnek nyilvánították az élőhelyük elvesztése miatt, a tervezett bánya, amelyet jelenleg az állami kormány vizsgál, nem igényel környezeti hatástanulmányt (EIS).

A Vitrinite nevű bányavállalat által javasolt „Vulcan South” elnevezésű projekt évi 1,95 millió tonna szén kitermelésével számol. Mivel a kitermelés nem érné el a kétmillió tonnás küszöbértéket, emiatt a vállalatnak nem kellene környezeti hatástanulmányt készíttetnie. A Vitrinite már rendelkezik egy szomszédos bánya, a „Vulcan” engedélyével, amely szintén évi 1,95 millió tonnát fog termelni. Ez a bánya több mint 200 hektárnyi koalaélőhelyet irt ki.

A vállalat a felmerülő aggályokkal kapcsolatban azt közölte, hogy a Vulcan South telephely által érintett élőhelyet „konzervatív módon kompenzálják” egy „kifejezetten a koalaélőhely megőrzésére összpontosító területen”. Állításuk szerint a bányaprojektnek csupán korlátozott hosszú távú hatása lesz a koalapopulációra. A queenslandi környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtott kérelmük szerint a Vulcan South bánya 1023,6 hektárnyi élőhelyet fog kiirtani.

„A koalák ritkán élnek a Bowen-medencében, ezért a javasolt projekttevékenységek várhatóan kisszámú egyedet érintenek” – mondta a bányavállalat szóvivője. Hozzátette, hogy a Vulcan és a Vulcan South „különálló, kis léptékű, rövid távú bányák”, amelyek egymástól tíz kilométerre helyezkednek el. Azt is mondta, hogy „a bányászat utáni rehabilitációs célok között szerepel a koalák élőhelyének helyreállítása”, és hogy „a koalákról ismert, hogy a rehabilitált területeket akár hat év alatt újra benépesítik” – bár elismerte, hogy ez ebben az esetben valószínűleg hosszabb időbe telik majd.

David Lindenmayer professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ökológusa szerint a veszélyeztetett fajok élőhelyének elpusztítása a környezetvédelem „megcsúfolása”. „Mi értelme van egy faj veszélyeztetetté nyilvánításának, ha aztán engedélyezzük, hogy egyre több és több élőhelyet pusztítsanak el?” – mondta.

Az Ausztrál Koalaalapítvány elnöke, Deborah Tabart szerint a környezeti kompenzáció hatástalan. „Ez olyan, mint a császár új ruhája. Hogyan maradhatna fenn bármi is, ha leromboljuk az élőhelyét?” – mondta.

Egy friss jelentés szerint Ausztrália az elmúlt időszakban több emlősfajt veszített el, mint bármely más kontinens, és a fejlett világban itt az egyik legmagasabb a fajpusztulási arány. A kihalás fő okaként az élőhelyek pusztulását, a fakitermelést és a behurcolt, nem őshonos fajokat nevezték meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!