40,2 fokkal megdőlt a melegrekord Nagy-Britanniában, még egy hétig kitarthat a hőhullám Európában

2022. július 19. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden elérte a csúcsot, de akár jövő hét közepéig is elhúzódhat a hőhullám Európában, ami miatt halálesetekkel is számolni kell – jelentette be Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára Genfben.

„Egyértelmű, merre haladunk: az ehhez hasonló hőhullámok normálissá fognak válni, és sokkal szélsőségesebb intenzitásúak lehetnek” – mondta a főtitkár, aki a sajtótájékoztatón rövid ujjú pólót és nyakkendőt viselt; mint elmondta, ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a felmelegedésre.

Kiemelte, hogy az idősek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek. Emellett kiemelte, hogy az egészségügyi ellátásban megnövekedhet az ápolásra szorulók száma, ami kihívás elé állíthatja az intézményeket.

Melegrekord Nagy-Britanniában

Kedden a londoni Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az Egyesült Királyság mindenkori melegrekordja, közölte a brit meteorológiai intézet.

Nagy-Britannia eddigi legmagasabb hőmérsékletét három évvel ezelőtt jegyezték, ekkor 38,7 fokot mértek Cambridge-ben. A hatóságok hétfőre és keddre – a szigetország történelmében először – a legmagasabb szintű riasztást adták ki a rendkívüli hőség miatt.

Több vasúti vállalat is felszólította az utasokat, hogy amennyiben tehetik, mellőzzék a vonatokkal történő utazást, mert a vasúti sínek eldeformálódása könnyen okozhat balesetet. Az észak-angliai Yorkshire megyében áramkimaradásokról tájékoztattak, több helyen forgalomkorlátozásokat vezettek be, több szolgáltatónál ugyanis aggodalmat keltett, hogy az utak és a kiépített vonalak nincsenek felkészítve az efféle időjárásra.

A londoni British Museum bejelentette, hogy a szokottnál korábban zár be kedden, az épület belső udvarát ugyanis üvegtető borítja, emiatt egyre növekszik a hőmérséklet az épületben. A legfelsőbb bíróság épületét kedden bezárták a látogatók elől, miután gond akadt a légkondicionálással. A londoni Luton reptéren hétfőn több órára lezárták a kifutópályát, mert az a hőség következtében megsérült.

Nagy-Britanniában a legtöbb középületben – irodákban, kórházakban, látógatóközpontokban – nincsen légkondicionáló berendezés, az ország mérsékelt, csapadékos éghajlatában ugyanis ritkán lépi át a harmincfokos hőmérsékletet a meleg.

Mindeközben Franciaország Atlanti-óceán partján fekvő 64 településén is megdőltek melegrekordok a Météo France jelentése szerint. Nantes városában 42 Celsius-fokot, Biscarosse-ban 42,6 fokot mértek.

Franciaország jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 46 Celsius-fokkal; ezt a déli Vérarques-ban mérték 2019. június 28-án.

A hőség kedden keleti irányba, Normandia és a főváros felé vonult, Párizsban délután 40 fok várható, kisebb enyhülést szerdától jeleznek előre a meteorológusok.

Romlik a levegő, növekvő ózonkoncentráció

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden a hőhullámok következtében aggasztóan romló levegőminőségre hívta fel a figyelmet, amely kiváltképp a nagyvárosokban jelenthet gondot, és káros hatással lehet az egészségre.

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) keddi jelentése az erdőtüzek mellett szintén a növekvő légszennyezést emeli ki a hőhullámok egyik következményeként. A CAMS elmérése szerint a levegő szennyezettsége jelenleg Délkelet-Angliában, Észak-Franciaországban és a Benelux-államokban a legsúlyosabb Európán belül. A kontinens több részén ugyanakkor pusztító erdőtüzek tombolnak, ami füstmérgezéssel is fenyeget.

A CAMS arra is figyelmeztetett, hogy a hőhullám miatt veszélyesen magas ózonértékeket mértek Északnyugat-Európában.

Július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, ami helyenként 200 mikrogammot jelent köbméterenként. Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ikától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése július 20-án várható.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa azt mondta: „a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás és növelik az asztmás rohamok kockázatát.”

A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!