Nem indít közös marsjárót az európai és orosz űrügynökség a háború miatt

2022. július 13. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Űrügynökség (ESA) felmondta az orosz Roszkoszmosszal közös marsjáróprogramját – írja a CNN. Az ESA tanácsának döntését az ügynökség igazgatója, Josef Aschbacher osztotta meg a Twitteren.

Az élet nyomai után kutató ExoMars Rover idén indult volna el a Mars felé, de a háború miatt az ESA bizonytalan ideig elnapolta a 2022-es indulási dátumot. Azóta már három közös Hold-missziót is lefújtak, így az ügynökség mostani döntése nem annyira meglepő. A küldetés jövőjéről július 20-ára ígértek sajtótájékoztatót.

Fotó: ESA
Fotó: ESA

A marsjáró, amit Rosalind Franklinről, a DNS szerkezetének egyik brit felfedezőjéről neveztek el, eredetileg 2020-ban indult volna, akkor a járvány mosta el. A marsjáró akár 2 méter mélyre is képes lesz lefúrni, hogy mintákat gyűjtsön, amiket ő maga ki is tud elemezni. Akár 50-100 métert is képes megtenni egy marsi nap (nagyjából 1 nap és 37 perc) alatt, így a küldetése során elvileg több kilométert utazik majd.

Ahogy írtuk, a közös projekt felrúgása komoly kérdéseket is felvet. Nem tudni például, hogy az űrhajó raktárba kerül, és csak a válság megoldása után indítják útnak, vagy a Roszkoszmosz által biztosított elemeket – a leszállórendszert – újratervezik, és orosz közreműködés nélkül építik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!