A kriptopiac összeomlásának váratlan nagy vesztese: Észak-Korea

2022. június 29. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április óta tart a kriptovaluták világában a legújabb nagy lejtmenet: bár az elmúlt két hétben az árfolyamok stabilizálódni látszanak, a tavaszi szinthez képest a bitcoin kevesebb mint a felét, az ethereum kevesebb mint a harmadát éri. Mivel ez a két nagy kriptopénz határozza meg úgy általában, mi zajlik a piacon, a helyzet és kilátások elég borúsak mostanában.

A Reuters jelentése szerint az összeomlásnak a kriptobefektetők tömegein túl van egy elég meglepő nagy vesztese is, méghozzá Észak-Korea. A hírügynökség által megszólaltatott szakértők szerint Észak-Korea katonai hekkerei igazi nagypályás játékosok a kriptoalvilágban, és ők állnak egy sor sok milliós kriptolopás és hekkelés mögött. Ilyen volt például az év legnagyobb kriptobetörése, amikor 615 millió dollár, azaz több mint 200 milliárd forint értékű zsákmányra tették rá a kezüket az észak-koreai kormányhoz köthető hekkerek. Egy szakértői becslés szerint az ország már több mint 2 milliárd dollárnyi bevételre tett szert ilyen akciókból.

Ezek hatalmas összegek, de persze egy egész ország költségvetésében csak cseppek a tengerben, még ha olyan, nem éppen gazdag országról is beszélünk, mint Észak-Korea (összehasonlításképpen: a magyar éves GDP közel 200 milliárd dollár). Szakértők szerint azonban ez a pénz extrém fontos Észak-Koreának, ugyanis ilyen forrásokból származó, tisztára mosott pénzekből finanszírozza az atomfegyverprogramját, amihez egyébként a nemzetközi szankciók miatt lehetetlen számára a nyersanyagok és alkatrészek beszerzése.

A kriptopénzek összeomlásán így az ország százmillió dolláros nagyságrendű összeget bukott, ami komolyan veszélyeztetheti az atomfegyver-kísérleteit. Becslések szerint a nukleáris arzenálja fejlesztésére évi 640 millió dollárt költ Észak-Korea.

A Reutersnek az üggyel kapcsolatban Észak-Korea londoni nagykövetsége hivatalosan annyit nyilatkozott, hogy az egész „totális fake news”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!