Csak két percig közvetített élőben a buffalói lövöldöző, de a videó így is futótűzként terjed a neten

2022. május 16. – 16:46

Csak két percig közvetített élőben a buffalói lövöldöző, de a videó így is futótűzként terjed a neten
Emberek gyertyákat gyújtanak a lövöldözés helyszínén 2022. május 15-én – Fotó: Usman Khan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint szombat délután egy 18 éves amerikai férfi, Payton Gendron megállt egy buffalói bolt pakolójában, kiszállt az autójából, és lelőtt 10 embert, további hármat pedig megsebesített. A rendőrök rasszista indíttatású gyűlöletbűncselekményként kezelik az ügyet. Maga Gendron egy 180 oldalas manifesztóban írta meg, hogy úgy látja, hogy a háttérhatalmak machinációja miatt egyre csökken a fehér lakosság száma, a helyüket pedig mások veszik át. Nem véletlenül választotta a boltot, ahol lövöldözni kezdett: a környéken leginkább feketék laknak, és még azt is kiderítette, hogy mikor a legnagyobb a forgalom.

A férfi egy GoPro kamerát is felszerelt a sisakjára, hogy élőben tudja közvetíteni a mészárlást. Ez nem teljesen a saját ötlete volt, a manifesztó szerint többek között a 2019-es christchurch-i és halle-i lövöldözők inspirálták, akik élőben közvetítették, ahogy egy mecsetben, illetve egy zsinagógában lövöldöztek.

Az új-zélandi férfi 2019-ben a Facebookon streamelte az eseményt, ami 17 percig volt elérhető, mielőtt a közösségi oldal lekapcsolta a közvetítést. Ez azonban bőven elég idő volt ahhoz, hogy sokan megnézzék, letöltsék és újra feltöltsék más videómegosztókra, így gyakorlatilag a végtelenségig űzhetik macska-egér játékukat a moderátorokkal és az algoritmusokkal.

A buffalói lövöldözés közvetítését két perc után szedte le a Twitch, ami egyrészt jelentősen gyorsabb, mint a Facebook három évvel ezelőtti 17 perce, ugyanakkor még így is bőven elég ahhoz, hogy a videó futótűzként terjedjen a neten.

A cikkünk írásakor több helyen is elérhető volt a videó, pedig a Twitter és a Facebook is terrorizmusnak nyilvánította az esetet, ami elvileg azzal jár, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden, amit Gendron készített az esettel kapcsolatban (a manifesztót, a videót, Discord-üzeneteket), azonnal töröljenek. Ehhez képest a cikk írásakor egy kétszavas kereséssel a videó egy részben kitakart változata azonnal megtalálható volt a Facebookon. A videót már több mint három órája osztották meg, és már több mint 100 reakciót és 109 megosztást kapott.

A hasonló indíttatású gyilkosságok elkövetői nem véletlenül veszik fel a lövöldözéseket; az a céljuk, hogy minél több emberhez eljusson, hogy egy ilyen tett lehetséges, hátha így másokat is motiválnak. Pont ez történt most: Gendron látta a mecsetben történt lövöldözésről készült felvételeket, és eldöntötte, hogy ő is hasonlót tesz.

„Szerintem az, hogy élőben közvetítem a támadást, motiválna engem, mert tudnám, hogy néhányan szurkolnak nekem”

– írta Gendron, aki megemlítette, hogy a Redditről, a 4chan nevű fórumról és a Daily Stormer nevű szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető oldalról, valamint a christchurch-i lövöldöző írásaiból merített inspirációt. Az Axios azt írja, hogy a belbiztonsági minisztérium adatai szerint több tömeggyilkos is korábbi eseteket említett meg inspirációként.

A közösségi oldalak szinte lehetetlen helyzetben vannak. Csak a Twitchen naponta akár több mint százezren is streamelhetnek egy adott pillanatban, és ez csak egy platform a sok közül. Ehhez egyébként nincs is szükség semmilyen speciális tudásra vagy jogosítványra: egy kis túlzással élve, ha az embernek van egy kamerája és internetelérése, gyakorlatilag már közvetíthet is.

A végtelen számú videómegosztó szintén megnehezíti a közösségi oldalak dolgát. Tegyük fel, hogy valaki megoszt egy linket a Facebookon, ami egy ilyen videóhoz vezet. Az oldal azt a posztot törölheti, de ezzel gyakorlatilag ki is merült az eszköztáruk. Esetleg még feketelistára teheti a linkelt videómegosztót, de ritkán élnek ezzel a lehetőséggel, mert ez rengeteg olyan posztot érinthet, aminek semmi köze az esethez. Arról nem is beszélve, hogy sokan azért osztják meg a videót, hogy például beszámoljanak az esetről mint hírről, vagy hogy elítéljék, kritizálják azt. A Twitter szóvivője erről vasárnap azt mondta, hogy ezekben az esetekben inkább csak egy figyelmeztetést raknak a videókra, nem törlik azokat. Azóta változott az álláspontjuk, már próbálják eltüntetni a videót az oldalról.

A manifesztót azért érdemes vizsgálni, hogy kiderüljön, honnan eredhettek a tömeggyilkos gondolatai. Don Moynihan, a McCourt School kutatója például rámutat, hogy a dokumentum egy részlete nagyon hasonló ahhoz, amit a a konzervatív Fox News sztárműsorvezetője, Tucker Carlson mondott arról, hogy valaki le akarja cserélni a fehér társadalmat. Erre többen is hoztak példát a Twitteren.

Bár sokan kritizálják a közösségi oldalakat, amiért túl sokáig tart nekik leszedni az ilyen jellegű tartalmakat, van, aki szerint komoly eredmény, hogy a Twitchen csak két percig volt elérhető a közvetítés. Jared Holt, az Atlantic Council Digitális Bűnügyi Kutatólaborjának kutatója a Times of Israelnek azt mondta, hogy ez egy komoly kihívás, de a Twitch válaszideje jónak számít – ahogy az is, hogy figyeltek arra, hogy más ne tudja újra feltölteni a videót.

Az újra feltöltött videókat már valamivel egyszerűbb kiszűrni, a közösségi oldalak ehhez mesterséges intelligenciát és egyre bővülő adatbázisokat is bevethetnek. Az új-zélandi lövöldözés óta nagyobb energiát fektettek ebbe, és már olyan adatbázisok is léteznek, amiket az oldalak megosztanak egymás között, hogy hatékonyabban lépjenek fel az erőszakos tartalmak ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!