Zöldes színű tűzgömb húzott el Anglia fölött szerda éjjel

2022. május 12. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különösen fényes, zöldes színű tűzgömböt észleltek szerda éjjel Anglia fölött. A látványos égi jelenségről több száz bejelentés érkezett – írja a BBC.

A brit Tűzgömb Szövetség (UKFA) szerint a nagy tűzgömböt szerdán 23:39 körül észlelték, és néhányan hangrobbanásról is beszámoltak. A közösségi médiában Anglia nagy részéről részéről: Plymouthból, Southamptonból, Londonból, Birminghamből és még Manchesterből is érkeztek bejegyzések az észlelésről. Egy Twitter-felhasználó azt írta, hogy a tűzgömb az egész égboltot bevilágította, majd kisebb darabokra tört szét.

Richard Kacerek, a brit meteorfigyelő hálózat (UKMON) alapítója azt mondta, a nagyon fényes meteor Somerset megye fölött lépett be a Föld légkörébe. „Vizuálisan elég látványos volt, zöld színű. A különböző színek általában a meteorit összetételére utalnak. (…) Az UKMON adatainak előzetes elemzése azt mutatja, hogy körülbelül 30 kilométeres magasságban húzott el a Föld fölött, a sebessége pedig 6,9 km/s volt” – tette hozzá.

A tűzgömb egy olyan meteor, amelynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe naponta rengeteg meteor csapódik, de ezek többsége nagyon apró, és látványos jelenség nélkül semmisül meg. Körülbelül minden ezredikből lesz tűzgömb, ritka esetekben, ha a meteor elég nagy, a maradványai a felszínt is elérhetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!