300 ezer forintért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internetje

2022. május 11. – 10:13

300 ezer forintért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internetje
Műholdakról internet – Fotó: Mark Garlick / SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


A jelenleg már több mint 2200 műholddal rendelkező Starlink, Elon Musk műholdas internete a régióban az utolsók között vált elérhetővé Magyarországon – tudatta a Rakéta.hu. A szomszédos országok közül már Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban is aktiválták a szolgáltatást. Musk az orosz-ukrán háború kitörése után a szolgáltatás ukrajnai elérhetővé tételével segítette a helyi helyzetet, hogy a háborúban romló infrastruktúra mellett is legyen internet az országban, a vezetékes net ugyanis nagyon akadozott az országban, és a kommunikáció döcögőssé vált.

Itthon februártól lehetett feliratkozni a szolgáltatásra, mostantól pedig már meg is rendelhető az egy hazai lakcímmel.

Nem olcsó viszont, mert maga az antenna 260 ezer forintba, a szállítás 23 ezer forintba kerül, míg az előfizetési díj havi 35 500 forint.

A SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér, ami elfogadható, de csak kicsit gyorsabb, mint az itthon elérhető vezetékes szolgáltatások. Így elsősorban azoknak éri meg, ahol a vezetékes hálózat elmaradott, cserébe viszont elég sok pénzük van arra, hogy bivalyerős internetük legyen.

Bár a Starlink az elmúlt években többször szerepelt a hírekben, sokan nem tudják, pontosan mi ez, és hogyan működik – írtuk háttércikkünkben. Általában akkor kerül a híradásokba, amikor éppen látványos fényjelenséget produkál az égen – mint például Magyarországon 2021 májusában. A Starlink-műholdak nem mindennapi látványt nyújtanak a Földről: libasorban vonuló fénypontokként látszanak, azt a benyomást keltve, mintha a csillagok éppen lagzin mulatnának, ahol a buli már az éjfél utáni vonatozásnál tart. Hogy legközelebb mikor jár fölöttünk az égi násznép, arra külön weboldalon lehet rákeresni.

Fotó: olvasónk
Fotó: olvasónk

Csak egy kis gyorstalpaló, hogyan netezünk otthon a földi szolgáltatókkal

Szinte minden esetben kell ehhez valamilyen kábel, amivel a lakásunk csatlakozik egy netes csomóponthoz. Ezek a csomópontok aztán szintén vezetékeken (optikai szálakon) csatlakoznak egy gerinchálózathoz, ami már kapcsolatban van a szerverekkel, amiken keresztül zajlik a netes adatcsere. Ha például indítunk egy Google-keresést, a lakásunktól elmegy az adatkeresésünkre vonatkozó infó a csomópontba, onnan eljut a Google szerverparkjába, ami megszüli a választ, a kért adat a csomóponton keresztül visszajut a gépünkre. De hasonlóképpen megy ez a mobilnettel is, csak ott az adatcsomagok az utolsó szakaszt vezeték nélkül teszik meg a telefonunkig.

A Starlink abban hoz forradalmat, hogy műholdas kapcsolattal élvezhetjük az internet előnyeit akár érintetlen területen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!