Vírust találtak abban a sertésszívben, amelyet elsőként ültettek emberbe

2022. május 6. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatók, akik azon dolgoznak, hogy kiderítsék, miért halt meg az első ember, akinek szervezetében sertésszívet ültettek, a szervben állati vírust fedeztek fel. Azt egyelőre nem tudják, hogy a vírus szerepet játszott-e a beteg halálában, írja az MTI.

A halálos szívbeteg David Bennetten januárban végezték el a szívátültető műtétet, két hónapig élt a genetikailag módosított sertésszívvel. A Marylandi Egyetem orvosai csütörtökön azt közölték, azonosították a porcine cytomegalovirus nevű állati vírust a sertésszívben, de nem találták jelét annak, hogy aktív fertőzést okozott volna.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az állati szervek emberi beültetésével kapcsolatos egyik fő aggodalom, hogy a transzplantációval új fertőzések kerülhetnek át az emberre. Mivel egyes vírusok úgy bújnak meg a szervekben, hogy nem idéznek elő betegséget, „potyautasok” lehetnek – mondta az AP hírügynökségnek Bartley Griffith, a beavatkozást végző sebész.

Griffith szerint páciense nagyon beteg volt, a műtét után azonban szépen lábadozott, amikor egy reggel rosszul érezte magát, tünetei fertőzésre vallottak. Orvosai sok tesztet elvégeztek, hogy a tünetek okát kiderítsék, egy sor antibiotikumot, antivirális és immuntámogató szert adtak a betegnek. A sertésszív azonban megduzzadt, megtelt folyadékkal, és végül megállt. Az orvos szerint a reakció nem olyan volt, mint általában egy szervkilökődés, de hogy a vírus okozhatta-e a szív megduzzadását, még nem tudják.

Bennett lényegesen tovább élt a genetikailag módosított sertésszívvel, mint az előző mérföldkőnek számító transzplantáció alanya, egy kaliforniai csecsemő, aki 21 napot élt páviánszívvel 1984-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!